La verdolaga (Portulaca oleracea) és una herba silvestre molt abundant i fàcil de recol·lectar a Catalunya. Es troba des del nivell del mar fins als 1.200 m d'altitud en tota mena de sòls lliures de vegetació com horts, marges de camins, camps agrícoles, parets de pedra seca i escocells d'arbres. Les fulles i tiges d'aquesta planta són carnoses i excel·lents, comestibles tant crues com cuites. Tradicionalment, sol emprar-se en amanides, saltats i guisats, però també en envinagrats i fins i tot en licors.


LA GOURMETERIA 4 15 F

INGREDIENTS

  • 1 carabassó mitjà (400 g)
  • 1 manat de verdolaga
  • 50 g de formatge parmesà
  • 25 g d'ametlles crues (idealment pelades)
  • Suc de mitja llimona
  • Oli d'oliva verge extra
  • Vinagre de poma o de vi

Carpaccio de Carbassó Gourmeteria gastronomia  Sergi Alcazar 02

RECEPTA

  1. Renteu el carabassó i peleu-lo irregularment de manera que hi hagi franges longitudinals pelades i sense pelar.
  2. Amb un ganivet ben esmolat talleu el carabassó en rodanxes molt fines procurant que totes siguin del mateix gruix. Aquest pas també podeu realitzar-lo amb una mandolina o una processadora elèctrica.
  3. Sobre un plat pla poseu les rodanxes de carabassó en espiral, començant pel centre i acabant per les vores. La idea és que les rodanxes se superposin entre elles de manera que no quedi cap espai buit.
  4. Amb un ganivet ben esmolat, talleu el parmesà i les ametlles en làmines molt fines i repartiu-les per sobre del carpaccio.
  5. Renteu la verdolaga i seleccioneu els brots més tendres. Un cop escorreguts, repartiu-los per sobre del carpaccio.
  6. Finalment, amaniu el carpaccio amb el suc de la mitja llimona, un rajolí de vinagre i un raig generós d'oli d'oliva. Com que el formatge parmesà ja és salat, no cal afegir-hi sal.

CONSELL

La millor manera de gaudir d'aquesta recepta és preparar-la un parell d'hores abans de servir-la i deixar-la reposar a la nevera amb un paper film per sobre. D'aquesta manera el carabassó haurà absorbit tot l'amanit, i amb la frescor sufocareu la calor de l'estiu