Una de tantes coses nòrdiques per treure’s el barret. És curiós que l’arengada rebi el seu nom de l’areng, un peix propi de l’oceà Atlàntic i dels mars dels països nòrdics —al Mediterrani és inexistent—. Com que procés de salaó de totes dues espècies és el mateix, ambdós aliments es presten a les mateixes receptes; com aquesta deliciosa i estiuenca amanida de patates.
INGREDIENTS
- 2 arengades grosses (o 4 filets de sardina en oli)
- 400 g de patates nanes
- 1 ceba morada o de Figueres (200 g)
- 200 ml de vinagre de poma
- 20 claus d’olor
- 20 grans de pebre negre
- 2 fulles de llorer
- Un manat de coriandre
Per a la salsa maionesa:
- 1 ou
- 150 ml d’oli d’oliva verge extra (o oli de gira-sol)
- Una cullerada sopera de vinagre de poma
- Un manat d’anet
- Un polsim de sal
Recepta:
- Netegeu les arengades: amb un ganivet, rasqueu les escates i separeu els dos filets fent lliscar la fulla arran de la columna vertebral, del cap a la cua. Un cop nets, talleu els filets a bocins i deixeu-los macerar 1 hora en un plat fons amb un raig generós d’oli d’oliva amb els grans de pebre negre. Una altra opció és comprar directament els filets de sardina curats o fumats en oli d’oliva, un producte cada cop més habitual als mercats i supermercats.
- En una olla petita, bulliu les patates amb aigua abundant, un grapat de sal i les fulles de llorer durant 20 minuts. Coleu-les, deixeu-les refredar i peleu-les.
- Purgueu la ceba: peleu-la, talleu-la a rodanxes i deixeu-la macerar en una barreja de vinagre de poma i aigua a parts iguals durant 30 minuts. Afegiu els claus d’olor a la mescla.
- Elaboreu la maionesa: en un got de triturar, afegiu l’ou sencer, l’oli, la sal i el vinagre, i emulsioneu-ho amb el minipimer (es comença triturant sense aixecar les ganivetes de la base del got i, a mesura que emulsiona, es va aixecant el minipimer). Un cop elaborada la salsa, afegiu l’anet prèviament netejat i picat a la maionesa, i tritureu-lo fins que quedi ben integrat.
- En un plat fons, poseu una cullerada generosa de maionesa d’anet, quatre patates tallades a meitats, les rodanxes de ceba, els bocins d’arengada i decoreu amb quatre fulles de coriandre.
CONSELL
Per gaudir al màxim d’aquesta amanida de patates es recomana menjar-la ben freda. I, en cas de preparar-la per a un pícnic, millor elaborar la maionesa d’anet amb una maionesa industrial ja envasada.