Aquesta amanida resulta indubtablement la millor manera de gaudir dels embotits. I, per elemental que sembli, es tracta d'un invent popular d'allò més sofisticat. Alhora, és una amanida estranya, ja que és menja amb els coberts però també amb les mans. I, donat que admet tantes variacions com l'hort i el rebost ho permetin, es tracta d'una amanida viva i irrepetible, sempre original. Quan la preparis, tingues molt present una cosa: si és cert que pots presentar-la de qualsevol manera, també ho és que una bona presentació farà que l'amanida s'acabi més de pressa. Així doncs, posa't creatiu i munta-la com si fessis un ram de flors.

Per a 4 persones

Ingredients

  • 2 tomàquets madurs
  • 1 ceba tendra
  • 1 enciam fulla de roure
  • 100 g de ruca
  • 50 g d'olives negres
  • 50 g d'olives verdes
  • Sajolida en pols
  • Oli d'oliva verge extra
  • Vinagre de vi o de Mòdena
  • 500 g d'embotits variats:
  • Bisbe blanc, bull negre, bull de llengua...
  • Botifarra del perol, blanca, negra...
  • Llonganissa, fuet, xolís, secallona...
  • Pernil, cansalada amb pebre, llom curat...


Preparació

  1. Netegeu els tomàquets, talleu-los en rodanxes i repartiu-les sobre un plat.
  2. Netegeu i escorreu les fulles d’enciam, i afegiu-les sobre els tomàquets.
  3. Talleu tots els embotits tant fins que pugueu (això també podeu demanar-ho a la xarcuteria).
  4. Introduïu els embotits a la muntanya d'enciam com si fossin pètals d'una flor en espiral: comenceu pels bulls i els bisbes enroscats com una paperina i seguiu per les botifarres, les llonganisses i companyia.
  5. Coroneu la muntanya amb un manat de ruca i els últims talls de fuet i secallona (els embotits de mida més petita).
  6. Afegiu les olives i la ceba tendra tallada en rodanxes
  7. Amaniu-ho bé amb oli i vinagre, i acabeu amb un pessic generós de sajolida (o orenga) i un polsim de sal.

 

Consell

Hi ha qui també li afegeix ous durs, tonyina i anxoves, encara que aquests tres ingredients són més propis de l'amanida mixta o il·lustrada que no pas de l'amanida catalana.