El Leicester City ha estat sense cap mena de dubte l'equip de la temporada. Una autèntica revelació. Molta gent es pregunta com és que un club humil com els foxes poden guanyar una Premier League. La Lliga anglesa és potser la més exigent del món. Però tot plegat no té cap secret. El club humil que tots veuen en el Leicester, realment no és tan humil.

Si mirem a casa nostra, a la Lliga espanyola, tot és ben diferent. És pràcticament impossible que succeeixi un cas com el del Leicester. Els clubs espanyols que s'allunyen dels quatre o cinc grans és queixen que no reben una quantitat de diners justa per part de les televisions, el gran conflicte. Amb el nou contracte firmat aquest mateix any, les coses s'anivellaran les properes temporades, però no ho farà pas al nivell de països com Anglaterra, Alemanya o Itàlia.

Si ho mirem bé i sense fer gaire retrospectiva, tot just l'any passat un equip com l'Elx va haver de baixar de categoria per problemes amb els diners. Els impagaments o la falta d'acords amb l'Agència Tributària per saldar els deutes en qüestió, ha fet que el món del futbol espanyol sigui una casa de barrets. I aquest és un exemple dels clubs "grans" o pertanyents als de la fila dels més "rics" dins tot l'extens panorama del futbol professional espanyol.

Les lligues estrangeres són una assegurança

Ara sí, el Leicester. Juga a Anglaterra; punt i a part. La Premier League, primera categoria anglesa, la Championship, segona divisió anglesa i així anar citant, són lligues extremadament eficients. Els seus clubs han d'estar al dia dels pagaments i sobretot ser conseqüents amb els seus treballadors, els jugadors de futbol.

No hi ha demores en pagar els sous dels futbolistes, cosa que a Espanya passa més del que agradaria. Les instal·lacions i els estadis són un exemple d'esport d'elit, cosa que aquí no es pot dir el mateix. I els sous són molt més adequats al mercat, cosa que a les lligues espanyoles no és el cas.

La confirmació de tot això i el més curiós del cas és que molts jugadors de Primera Divisió espanyola preferirien i prefereixen jugar a la Segona anglesa. Els sous són molt més bons, paguen quan toc i es poden assegurar que tenir un bon rendiment sobre el terreny de joc serà el seu únic objectiu.

Els ingressos per televisió

Els drets de televisió i els ingressos que perceben els clubs és un dels factors clau en aquest esport a dia d'avui. La Lliga espanyola, recentment acordats els nous repartiment d'ingressos a partir de la propera temporada, veurà més igualada els diners que rebran els equips. De mitjana els clubs de Primera augmentaran uns 20 milions d'euros per temporada els diners rebuts per la imatge televisiva. Alguns dels equips duplicaran els seus ingressos. Una barbaritat. Però les diferències encara seran molt i molt grans. Els grans clubs, entre ells Barça i Reial Madrid, viuen en una altra dimensió.

Les dades diuen que Barça i Madrid cobraran l'any vinent més de 160 milions d'euros. Prop d'ells, l'Atlètic de Madrid. A la cua amb 40 milions aproximadament estaran equips com el Las Palmas, Eibar o Sporting. Les xifres malgrat tot són espectaculars, però no hi ha punt de comparació amb lligues com l'anglesa.

A Anglaterra, el Leicester aquesta temporada passada va cobrar per aquests drets d'imatge de difusió 84 milions d'euros. Un equip humil que seria el tercer a Espanya per darrere Barça i Madrid. El més curiós és que cobraria més que l'Atlètic de Madrid. I això pensant que els foxes són el quart equip que menys ha cobrat aquesta temporada per drets televisius a la Premier League.

A Anglaterra els equips estan molt per sobre la resta La seva Lliga la saben vendre de forma extraordinària a tot el món i els beneficiats són els clubs. A Itàlia els clubs també cobren bastant més que a Espanya. A Alemanya cobren més o menys al nivell d'Atlètic de Madrid, València i Sevilla, però tots els equips estan més igualats en xifres. A França hi destaca el PSG. I a Espanya és una broma de mal gust. Barça i Madrid són els que més cobren de tot el món amb xifres astronòmiques i la resta de clubs fan el que poden per sobreviure.

Massa salarial 2015/16

Un altre dels aspectes importants és la massa salarial, que amb les noves normatives, cada equip té un límit depenent de molts factors. Cal tenir en compte els ingressos del club i les despeses d'estructura. En definitiva i per a entendre-ho millor, és la quantitat màxima de diners que es poden pagar sumant a tots els jugadors i treballadors de l'equip. El mateix nom ho diu: el salari.

Si es comparen les xifres d'aquesta temporada entre la Lliga espanyola i l'anglesa, es torna a veure com el Leicester, el sorprenent campió de la Premier, seria el sisè equip amb més massa salarial de la Lliga BBVA. Barça i Madrid, a un altre nivell.

Massa salarial 2014/15

La temporada anterior el Leicester hagués estat el cinquè equip espanyol amb més capacitat de massa salarial. València i Sevilla, dos habituals de les competicions europees haurien competit amb un recent ascendit a la primera categoria anglesa.

Els foxes van aconseguir l'ascens a la Premier League la temporada 2013/14. La 2014/15 va ser la d'un debutant poc habitual a la Premier League que només havia disputat vuit temporades al màxim nivell anglès en els seus 130 anys d'història.

Els ingressos de les dues últimes temporades

Comparant els ingressos totals aconseguits aquestes dues últimes temporades, també es nota que un equip com el Leicester no era pobre. El Madrid lidera la taula, seguit del Barça, però on destaquen la gran quantitat d'equips anglesos.

Fora del rànquing establert en el gràfic, es destaca que entre els deu equips amb més ingressos, cinc són anglesos. En el TOP30 més del 50% són equips de la Premier League i d'espanyols només hi figuren Barça, Madrid i Atlètic.

Només s'han aplicat a la taula els equips més grans de les cinc millors lligues europees.

Fonts: CSBM-IESE, Grant Thornton, Fussball-geld, Centimetri, Deloitte i Statista.