Aquest dimecres l'Arsenal i el Chelsea s'enfronten a la final de la UEFA Europa League que té lloc a Bakú, capital de l'Azerbaidjan. El partit, però, se'l perdrà una de les estrelles del conjunt gunnerHenrikh Mkhitaryan. El migcampista no està lesionat. No està sancionat. No és baixa per decisió tècnica. Si no pot disputar la final és per culpa del conflicte polític entre l'Azerbaidjan i el seu país d'origen, Armènia.

Pot viatjar a Bakú?

En primer lloc, cal aclarir que Mkhitaryan sí que pot viatjar legalment a l'Azerbaidjan. L'any 2015, quan el migcampista formava part del Borussia Dortmund, la UEFA va anunciar que li tramitaria un visat especial perquè pogués entrar al país eurasiàtic per enfrontar-se al Qäbälä en partit de la fase de grups de l'Europa League.

Mkhitaryan @BVB

@BVB

Tot i així, finalment Mkhitaryan va decidir no volar a l'Azerbaidjan, tal com ha passat aquesta temporada. El resum de tot plegat és que la UEFA pot garantir-li el dret a viatjar, però no la seva seguretat un cop aterri.

Com neix, el conflicte?

La relació d'odi entre l'Azerbaidjan i Armènia sorgeix a la dècada dels 90. El detonant: el referèndum d'autodeterminació que va tenir lloc a l'Alt Karabagh, una província exsoviètica pertanyent a l'Azerbaidjan però amb majoria ètnica armènia, l'any 1991.

Tot i que els seus habitants van decidir annexar-se a Armènia democràticament gràcies a una majoria absoluta aclaparadora, l'Azerbaidjan mai va reconèixer el plebiscit i, a més, va anul·lar l'autonomia de la regió. Aquest fet va ser el detonant definitiu d'una guerra que s'allargaria fins el 1994 i que es cobraria víctimes als dos bàndols. 

El cas Margaryan

La guerra de l'Alt Karabagh va acabar, però el conflicte entre els dos països no. Actualment existeix una relació d'odi entre els habitants d'ambdós repúbliques, fet que es fa palès a les fronteres de l'Azerbaidjan, on no es deixen entrar ciutadans armenis i s'han arribat a deportar russos i estonians amb cognoms d'origen armeni. 

El cas que exemplifica a la perfecció la tensió entre els dos països, però, és l'assassinat de Gurgen Margayan. Aquest soldat armeni va ser assassinat l'any 2004 a mans de l'azerbaidjanès Ramil Safarov, que el va apunyalar mentre dormia quan tots dos participaven en un programa de la OTAN a Budapest. 

Gurgen Margaryan

Creative Commons

Safarov va condemnat a cadena perpètua i va ser empresonat a Hongria fins a l'any 2012, moment en què va ser extradit al seu país d'origen perquè acabés de complir la condemna. Immediatament després d'arribar a Bakú, però, el president azerbaidjanès Ilham Aliyev el va indultar de tots els càrrecs i, a més, va promocionar-lo militarment.

No és estrany, doncs, que finalment hagi estat el propi Mkhitaryan qui hagi decidit no viatjar l'Azerbaidjan. La baixa del jugador de l'Arsenal avergonyeix el món del futbol i demostra, un dia més, que l'esport també és política.