Leo Messi, amb un gol i una actuació decisiva, dona tres punts d'or al Barça en la seva visita a San Mamés, la 'catedral' del futbol (0-2). Les tres aturades de Ter Stegen han mantingut dempeus l'equip davant els atacs d'un Athletic que ha pagat molt cara la seva falta d'encert.

Un Barça de múscul

Ernesto Valverde coneixia millor que ningú els perills de l’Athletic. Ziganda havia heretat un equip dissenyat per córrer, explotar els espais i exigir al rival des del punt de vista físic. I és per això que ha volgut contrarestar l’empenta inicial adaptant l’estil del Barça. 4-4-2 per farcir el mig del camp amb múscul. Paulinho i André Gomes tornaven a l’onze inicial per deixar com a únics davanters a Leo Messi i Luis Suárez.

Valverde, en el seu retorn a Bilbao, sabia perfectament a què s’exposava. Al Barça li ha costat desxifrar el partit i en les primeres jugades s’ha encomanat a Samuel Umititi, impecable durant els 90 minuts, per no patir en defensa. Aritz Aduriz buscava constantment els forats entre els laterals i els centrals per aprofitar la velocitat d’Iñaki Williams, que ha corregut molt i ha encertat poc.

La falta de clarividència ha començat a difuminar un Barça que no trobava la manera de connectar Messi. L’argentí baixava fins al costat de Busquets per donar-li un altre aire a la sortida de pilota. Però al sistema d’ajudes de l’Athletic no li tremolaven les cames.

Ter Stegen i Messi

Els punts es decideixen a les porteries. Aquesta frase, tan vella com certa, ha adquirit una mica més de sentit després del partit a Bilbao. Aduriz ha caçat una centrada lateral per rematar de cap, la seva gran especialitat. L’afició s’aixecava del seu seient perquè era el principi d’una pel·lícula que ja havien vist. Aquesta vegada, però, amb final diferent. Ter Stegen ha exhibit reflexos per estirar-se i desviar una pilota que era l’1-0.

La jugada ha alliberat a l’Athletic per tornar-li una condició de poderós que semblava cosa del passat. En només tres minuts de rauxa, els dubtes han inundat el Barça. Aduriz, una altra vegada, ha aprofitat una errada en la línia de fora de joc per plantar-se tot sol davant Ter Stegen. El porter alemany s’ha agegantat davant el davanter basc per realitzar una de les aturades de la temporada. El Barça estava viu.

L’equip necessitava Messi per canviar el guió. I com si fos Batman en una nit de Gotham, el Barça li ha enviat un senyal que ha sabut desxifrar. El ‘10’ s’ha carregat l’equip a les esquenes per fer-lo jugar al seu compàs. En una gran jugada col·lectiva, ha estavellat una pilota al pal després de deixar Kepa al terra amb un retall més propi de futbol sala. I Messi no falla dues vegades.

En la següent ocasió clara, el Barça i Messi han trobat el gol. Una gran jugada coral ha acabat als peus de Jordi Alba, enganxat a la línia de fons. La pilota ha tornat a l’àrea i el ‘10’, al primer toc, ha connectat un xut creuat. 0-1.

El despertar de Messi ha estat a punt de sotmetre l’Athletic en un somni profund. L’argentí li ha regalat el segon a Paulinho però el brasiler ha fet tremolar la creueta des de la frontal de l’àrea. La primera part deixava clares les armes dels dos equips.

San Mamés és San Mamés

Era ingenu pensar que el Barça aconseguiria mantenir l’avantatge sense haver de sufocar una rebel·lió. I no ha tardat en arribar. L’Athletic ha tornat del descans amb les consignes més clares. Raúl García ha tingut l’ocasió més clara amb un cop de cap que ha tocat el travesser. El desgovern del partit es convertia en gasolina per a San Mamés, que cridava cada vegada més fort.

El Barça era incapaç de gestionar la possessió. Els espais confonien un equip que volia córrer massa ràpid. Valverde s’ho mirava des de la banqueta, conscient que el desenllaç del partit se’l podia jugar a la ruleta.

Les pèrdues dels blaugrana, totes perilloses i en el seu camp, destapaven una cara desconeguda de l’equip, incapaç de controlar el ‘tempo’, submergit en una falsa sensació de tranquil·litat per la innocència en atac de l’Athletic. Els futbolistes estaven desencertats en la majoria de jugades i no guanyaven cap duel individual. El pas dels minuts convidava a sobreviure.

El canvi de Semedo ha intentat donar-li aire al Barça, però l'Athletic ha mort atacant. Ter Stegen ha tornat a erigir-se com un dels noms propis de la nit amb una aturada sobre la línia a la rematada d'Aduriz. Els de Valverde han acabat el partit perdent temps i aprofitant un contracop per fer el 0-2. Paulinho, a plaer, ha convertit en gol el refús de Kepa.

La victòria, poc lluïda, alimenta el cicle victoriós del Barça, que ja encadena 14 partits sense perdre.