La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha oposat a excarcerar l'expresident del Barça Sandro Rosell, detingut el maig passat per blanqueig, ja que s'enfronta a penes greus que comportarien entre 6 i 9 anys de presó i podria fugar-se a "un bon nombre" de països.

En un escrit, els fiscals Vicente González Mota i María Antonia Sanz s'oposen a la petició de la defensa de Rosell de sortir de presó i consideren que va ser ell precisament qui va idear la mecànica de blanqueig de gairebé 15 milions d'euros provinents de la venda de drets audiovisuals de 24 partits amistosos de la selecció brasilera.

Rosell va al·legar en la seva petició d'excarceració que no existeix risc de fuga, ja que és una persona coneguda "en qualsevol part del planeta" pel seu antic paper al club blaugrana, un argument que rebutgen els fiscals afirmant que el que sigui "una persona coneguda a escala planetària no és una variable que pugui tenir transcendència a l'hora de valorar les seves possibilitats de fugida".

En aquest sentit, recorden que altres investigats en el cas, com l'expresident de la Confederació de Futbol Brasiler (CDF) Ricardo Teixeira i Josep Colomer, exdirector del futbol base del Barça, són també coneguts, "per no esmentar nominativament tants altres famosos investigats fugits durant anys de la justícia penal dels seus respectius països".

Els fiscals destaquen que Rosell realitza el "gruix" de la seva activitat laboral a l'estranger, de manera que "no té un especial arrelament" a Espanya, viatja de forma habitual i "disposa de part dels seus béns fora d'Espanya, on a més té els seus negocis, de manera que podria establir-se en un bon nombre de països".

"Les seves activitats -afirmen els fiscals- a Àsia, Àfrica, la Xina, Senegal i Qatar, la disposició de comptes bancaris a l'estranger, la utilització de societats amb formes jurídiques opaques ubicades en territoris 'off shore', són totes circumstàncies que acrediten un risc objectiu i cert que només la mesura d'assegurament personal adoptada (la presó) pot conjurar".

En aquest sentit, recorden que dins del sumari del cas hi figura una conversa telefònica amb Teixeira, a qui la justícia espanyola no ha aconseguit localitzar, en la qual aquest últim li consulta "quins llocs del món podrien resultar més segurs a l'hora d'evitar problemes derivats de les investigacions en curs seguides contra ell a diferents països".

També existeix, segons els fiscals, el risc que Rosell destrueixi proves, atès que la investigació es refereix a una operativa que afecta diversos països i la justícia espanyola encara no ha recopilat informació d'aquests territoris.

Una altra de les raons que porten els fiscals a descartar la sortida de presó de Rosell és la possibilitat que torni a delinquir, en vista de les declaracions que van prestar davant del jutge els investigats, en les quals atorguen una total "normalitat" a la seva manera de procedir.

En aquest sentit, recorda que Rosell ja està acusat en un altre procediment pel fitxatge de Neymar (en el qual s'enfronta a una petició de 5 anys de presó), fet que apuntala encara més les possibilitats de fugida per evadir l'acció de la justícia

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar Rosell a la presó per haver-se quedat presumptament amb 6,5 milions d'euros, que després va blanquejar a Andorra, de la venda de drets dels amistosos de la selecció brasilera.

La quantitat total desviada per aquests partits, que es va pagar a una empresa vinculada a una societat àrab de les Illes Caiman del bilionari saudita Saleh Kamel, haurien estat gairebé 15 milions d'euros, que s'haurien canalitzat a través d'empreses de Rosell, qui després va repartir 8,3 milions a Teixeira.