A Vilafranca del Penedès, del 7 al 9 de juliol, el vi i el cava tornaran a agermanar-se amb el jazz al Banc Sabadell Vijazz Penedès, la gran festa dels amants del jazz i del vi. Els concerts de les grans estrelles del jazz es combinaran amb actuacions al carrer i amb degustacions i maridatges de vins i de caves. I convertiran Vilafranca en una festa "grossa" en què hi participaran els veïns i uns 50.000 forasters que visitaran la localitat per sumar-se a l'esdeveniment. Un festival que va iniciar-se el 2006 i que ha sobreviscut al pas dels temps. Els organitzadors del festival han anunciat que hi hauria "Ciutat de qualitat", "Vi i cava de qualitat", "música de qualitat" i "gent de qualitat". Tot un programa, organitzat per un grup amateur, l'Acadèmia Tastavins, que enguany compta amb un nou director artístic, Pere Pons, l'home del Jamboree, "el jazz personificat".

jazz pixabay 1920

Els grans

El concert inaugural del Vijazz, a la plaça Jaume I, anirà a càrrec de Jazz - The Story, un espectacle que pretén ser un recorregut per la història del jazz, tot aprofitant el centenari de l'aparició d'aquest gènere musical. Jazz - The Story compta amb la participació de Vincent Herring, James Carter, Jon Faddis, Jeremy Pelt, Eric Alexander i Steve Turre. Aquest espectacle farà a Vilafranca la seva primera parada de la gira europea d'un espectacle que vol fer reviure al públic l'emoció dels grans temes del jazz mitjançant un grup compost pel bo i millor del món del jazz. En el mateix escenari principal, el dissabte 8 hi actuarà Cristian Scott aTunde Adjuah (a les 21h) i The JB's James Brown Original Band (a les 23h). El trompetista Cristian Scott aTunde Adjuah és un músic de Nova Orleans que ha revolucionat el món del jazz en els darrers anys maridant els ritmes tradicionals del jazz amb la modernitat del hip-hop. The JB's James Brown Original Band és una orquestra, avalada per la família de James Brown, que ofereix el repertori sencer dels concerts de Brown amb el funk més pur. I el diumenge 9 tancarà el Vijazz Dianne Reeves, guanyadora de cinc Grammy, la "veu femenina més elegant del jazz actual" (segons Pons), que presentarà els sensuals temes del seu darrer àlbum: Beautiful Live.

A petita escala

Al convent de Sant Francesc, a l'Espai Cava, s'hi organitza un altre espai d'actuacions, reservat a concerts protagonitzats per dones. El dia 7 actuarà Violeta Curry & Jaume Vilaseca Trio; el dissabte 8 Joan Chamorro presentarà La màgia de la veu (un projecte amb sis joveníssimes cantants i instrumentistes): i el diumenge 9 actuarà la vocalista madrilenya Mayte Alguacil amb Enrique Oliver al saxo, Jaume Llombart a la guitarra i Pedro Camps al contrabaix. Per altra banda, a l'espai Lounge Vallformosa la música no serà en directe, sinó amb els millors DJs, que oferiran música distesa amb vins i caves de Vallformosa i Domènech Vidal. Les escoles de música de la zona també han estat convidades a fer concerts al carrer durant aquests dies.

Tastos

La Fira de Vins i Caves permetrà als visitants trobar vins i caves de 40 bodegues del Penedès, amb més de 300 referències. Hi haurà dues Sales de Tast: la d'Ametller Orígens i la del TR3SC. En aquestes sales es faran tastos i maridatges atrevits, amb productes selectes, com anxoves, foie, pernil, sushi, magret d'ànec o formatges. I fins i tot hi haurà tastos nocturns, maridats amb literatura eròtica. I també hi haurà vermut amb acompanyament de música en directe. L'any passat als diferents actes del Vijazz es van sumar 69.000 degustacions. La majoria de les activitats del Banc Sabadell Vijazz Penedès estan pensades per a tothom, i per tant ofereixen preus populars; fins i tot es pot accedir de franc als grans concerts si s'està de peu.