La Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat estan organitzant un curs d'extensió universitària per tal de facilitar l'ingrés als estudis universitaris de 15 refugiats, la majoria d'ells procedents de l'Iraq. Això serà possible gràcies a un conveni de col·laboració signat entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicerectora d’Administració i Organització de la Universitat de Barcelona, Carme Panchón. El curs tindrà una dotació de gairebé 75.000 euros i permetrà a alumnes que hagin cursat la secundària als seus països accedir a la UB. Carme Panchón ha volgut deixar clar que la Universitat té que intervenir en aquest cas perquè la crisi de refugiats és un dels principals desafiaments de la nostra societat, "un repte que interpel·la els valors essencials de la construcció europea".

Signatura del conveni. Fotografia: Ajuntament de Barcelona.

De Síria

El curs s'impartirà durant el curs 2016/17 amb un grup de 15 persones, 14 homes i 4 dones, tots ells procedents de Síria, amb l'excepció d'un afganès. S'han triat a partir de les demandes d'organitzacions humanitàries com la Mitja Lluna Roja, Càritas de Síria i la plataforma Stop Mare Mortum. El curs de 300 hores, coordinat pel professor David Bondia, consta de tres parts: una primera d’aprenentatge intensiu de català i castellà; una segona d’anivellament de coneixements dels alumnes amb els del batxillerat catalans, i una tercera de formació en drets humans i en resolució de conflictes.

Programa de suport a les persones refugiades

Aquesta iniciativa s'emmarca dins el Programa de Suport a les Persones Refugiades iniciat al setembre de 2015 per la Fundació UB Solidaritat. Des que Barcelona es va proclamar "Ciutat Refugi", la UB es va mostrar disposada a col·laborar amb la iniciativa i va posar en marxa activitats destinades a facilitar els estudis universitaris als refugiats. Tres quartes parts de les sol·licituds a aquest programa procedeixen de refugiats sirians, però també n'hi ha d'afganesos, de russos, d'iraquians...

En realitat, el problema de l'accés als estudis universitaris no és exclusiu dels refugiats. A Catalunya hi arriben molts joves immigrants, amb un bon nivell d'estudis secundaris al seu país d'origen, que tenen problemes per regularitzar la seva situació i accedir al sistema universitari català, per qüestions lingüístiques, o senzillament per dificultats amb la convalidació dels seus estudis. Els refugiats només són una petita part dels afectats per aquest problema.