L'editorial La Campana ha publicat Tota una vida, de Robert Seethaler, una novel·la que ens planteja la irrellevància de la nostra existència a partir de la història d'un home pobre que viu sol a les muntanyes d'Alemanya. El fet de retratar la vida d'un individu solitari, amb escasses relacions socials, ajuda a veure clarament allò que és essencial, i alhora ens ajuda a aclarir el paper de l'home al món.

Robert Seethaler

Robert Seehaler. Foto: Lesekreis.

Una muntanya ben lluny del cel

Un dels encants de Tota una vida és que s'inicia en un paisatge paradisíac: una vall austríaca plena d'altes muntanyes. Però l'element idíl·lic es limita al paisatge. El protagonista, Andreas Egger, és un nen nascut a principis de segle XX que s'ha quedat sense família. És, doncs, un pària en un món que està molt lluny de ser igualitari. El nen creixerà sol, maltractat pels qui l'acullen, en un poble que li dóna l'esquena. La seva vida no serà gens fàcil, ni de nen, ni d'adult. La marginalitat patida en la seva infància acabarà perseguint-lo i condemnant-lo a ser un individu marginal.

El món ve a trobar-te

El protagonista no és un home especialment comunicatiu. De fet, els seus projectes de futur són més aviat escassos, i generalment es limita a esperar allò que li depara el futur. Però Andreas Egger no escaparà a l'evolució del seu entorn i li caldrà enfrontar-se a un món que no para de canviar. Un nen que s'ha criat en una societat rural acabarà veient-se involucrat en la construcció de funiculars que duran a una societat basada en el turisme, completament diferent a la societat rural que ha conegut en la seva infància. I aquell que ha viscut al marge del món acabarà veient-se involucrat en la guerra. I la crueltat, la misèria i la mort acabaran anant al seu encontre. I a la fi de la guerra, es trobarà amb un món que se li ha fet desconegut, en què ja no pot fer el que sabia fer. Comparteix, doncs, una de les grans angoixes de l'individu al món modern.

La sortida, l'amor

En l'univers de Robert Seethaler, l'única sortida, l'únic que dóna sentit a l'home, és l'amor. El protagonista de Tota una vida viurà els seus moments de màxima plenitud a través de l'amor. Perquè és en l'amor, per a l'autor, que l'home assoleix la seva màxima expressió i escapa a la manca de sentit de la seva vida. Però l'amor no és gens fàcil de trobar ni de mantenir. És increïblement fràgil i volàtil, i qualsevol cosa el pot posar en perill. L'home necessita estimar, però l'amor és terriblement esquiu. Tota una vida és, en part, una gran història d'amor. Però és molt més que això.

Al pot petit...

Tota una vida és una novel·la breu, molt breu, que es llegeix d'una volada. I, malgrat tot, concentra grans reflexions i grans emocions. Una obra escrita amb un llenguatge senzill, planer, i amb una estructura simple, sense complicacions, però que omple al lector. Un gran text que ens transporta a les arrels de l'existència humana, al més essencial, al més important de tot... I que ens acaba mostrant la nostra petitesa. Tota una vida cap en 150 planes, amb lletra grossa.