Si fins ara Sant Jordi era conegut com el Dia del Llibre i de les Roses, hi ha qui vol que d'ara en endavant sigui conegut com el Dia del Llibre, de les Roses i de les Pel·lícules. Avui s'ha inaugurat, als cinemes Verdi, el Festival Internacional de Cinema de Barcelona - Sant Jordi, dirigit per José María Aresté. Richard Gere, el famós actor de Pretty Woman, ha obert aquest festival: és el protagonista de Norman. El hombre que lo conseguía todo, de Joseph Cedar, el film sobre les tèrboles relacions entre la política i els negocis que ha inaugurat el Sant Jordi BCN Film Fest. El Festival durarà una setmana, fins al dia 28, i totes les projeccions tindran lloc als cinemes Verdi i Verdi Park. Es tancarà amb la cinta Día de patriotas, de Peter Berg, en què un policia tracta de perseguir als terroristes que van participar a la marató de Boston. Les entrades ja es poden comprar a la pàgina web del Festival.

Norman

Richard Gere i Joseph Cedar han participat en la roda de premsa de presentació del Festival. Gere ha assegurat que en hindú s'empra la mateixa paraula per  a actor i per a titella, i afirma que li interessa molt representar, especialment, personatges molt diferents a ell, com Norman, el corrupte protagonista de la pel·lícula, tan similar a personatges que ha conegut al llarg de la seva vida. Tot i això ha negat que Hollywood sigui "la Sodoma i Gomorra que creuen els europeus" i ha apuntat que l'home és igual arreu, i que arreu hi ha els mateixos problemes i els mateixos vicis (fins i tot ha bromejat que probablement a Barcelona, a la sala del cinema Verdi, també hi havia algun Norman). Cedar ha volgut destacar que per a elaborar aquest projecte va col·laborar estretament amb Gere, i que ambdós van perfilar conjuntament el personatge i les seves característiques. Cedar ha aprofitat l'ocasió per assegurar que és un gran admirador de Akira Kurosawa, per la seva forma d'explicar històries, i que el pot haver influït a l'hora de rodar Norman.

Richard Gere actor - Sergi Alcàzar

Política

Gere ha deixat ben clares les seves opinions polítiques. Ha dit que la situació dels Estats Units és "confusa, complexa i desanimadora". Ha afirmat que Trump no té les qualitats per dirigir el país (n'ha criticat especialment el seu egoisme) i ha apuntat que això és molt trist, però també ha afirmat que hi ha molta gent que confia en Trump, tot i que no és el seu cas. En ser preguntat pels periodistes, Richard Gere ha afirmat que vol continuar donant suport a la causa del Tibet, com ho ha fet des de fa més de 30 anys. I ha denunciat que el govern xinès presiona als actors xinesos perquè no treballin a les pel·lícules on ell treballa. Fins i tot ha proposat crear una oficina de suport a la causa tibetana a Barcelona. 

Secció oficial

La secció oficial, enguany, està a dedicada a films amb un rerefons històric i compta amb 13 films en competició. Inclou, entre les pel·lícules més destacades, Churchill, de Jonathan Teplitzky, sobre els enfrontaments del dirigent britànic en vigílies del desembarcament de Normandia. També inclou la darrera pel·lícula que va fer el polonés Andrzej Wajda abans de morir: Los últimos años del artista: Afterimage, que recorda la vida del pintor avantguardista Wladyslaw Strzeminski, un artista que es va resistir al realisme socialista que intentaven imposar-li. Tan sols hi ha una pel·lícula espanyola a la selecció: El jugador de ajedrez, de Luis Oliveros,  amb una trama situada a la convulsa Europa dels anys 1930 i 1940,

Cinema amb gràcia i Zona oberta

Una secció del Festival està consagrada a pel·lícules amb humor, on hi participen 7 pel·lícules. I com que el Festival es celebra al barri de Gràcia, no podia tenir altre nom que "Cinema amb Gràcia". Inclou cintes molt diverses, procedents de diferents llocs del món: França, Palestina, Itàlia i, sobretot, Argentina, que aporta tres films a aquesta secció. La Zona oberta inclou a aquelles pel·lícules que no tenen cabuda a les altres seccions. La secció Imprescindibles no inclou pel·lícules noves, sinó clàssics del cinema, en aquest cas triats per Bertrand Tavernier, que ha estat designat com a "padrí" d'aquesta edició del festival; també es projectarà la seva cinta Las películas de mi vida, centrada en les seves obsessions cinematogràfiques. I la secció Exhibition on the Screen inclou dos grans documentals centrats en el món de la pintura.