L’escriptor italià Giuseppe Catozzella va convertir en novel·la la vida de Samia Yusuf Omar, l’atleta de Somàlia que corria per fer realitat un somni.

   

La Samia va néixer l’any 1991 a Somàlia. Va ser la primera de sis germans d’una família extremadament pobra en un dels països més extremadament pobres del món. Al principi córrer no era més que un joc, després la porta a un somni: poder participar en uns Jocs. I la Samia corria per aconseguir-ho. Corria tot i que no tenia sabatilles per córrer. Corria tot i que no tenia cap entrenador que l’ajudés a millorar la tècnica. Corria fugint dels fonamentalistes, que creien que les dones musulmanes no podien practicar esports.  

I a 17 anys acabats de fer, l’estiu del 2008 la Samia va fer realitat el seu somni participant als Jocs Olímpics de Pequín. Va córrer la prova dels 200 metres. Va quedar última però el públic va esclatar en una impressionant ovació en reconeixement pel seu esforç. “Vull que m’aplaudeixin per guanyar. Ho prefereixo a què m’aplaudeixin perquè vegin que necessito suport. Amb tot, la reacció de la gent m’ha fet molt  feliç”. Obstinada en els seus objectius, Samia va marcar-se el repte de participar a Londres 2012 i que a la capital anglesa el públic l’aplaudís per guanyar. 

Quatre anys més tard, l’abril del 2012, Samia Yusuf Omar intentava arribar des de Líbia a l’illa italiana de Lampedusa. El somni olímpic s’havia difuminat i ja no intentava arribar a Londres sinó a Finlàndia per reunir-se amb la seva germana Hodan. La tragèdia va començar quan la pastera en què viatjava va ser interceptada per la guàrdia costanera Italiana. En un últim esforç per arribar a terra, Samia es va llançar al mar. Va oblidar que sabia córrer però no nedar.

Una història amb un final trist però il·luminat pel record de la Samia que, a partir de les vivències de la seva germana Hodan i d'altres persones que la van conèixer, com la periodista nord-americana d'Al Jazeera English Teresa Krug, l’escriptor italià Giuseppe Catozzella va convertir en la molt recomanable i emotiva novel·la Correr hacia un sueño.