La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat en roda de premsa, aquest matí, la seva valoració de l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí, realitzada per extreure mostres d'ADN a causa de la demanda de paternitat de Pilar Abel. Ho ha fet a la plaça Salvador i Gala Dalí, enfront del Museu Dalí, amb una gran expectació i amb presència d'un gran nombre de mitjans. Els responsables de la fundació han notificat que el procediment s'ha fet sense cap incident i que les mostres s'han extret de forma més ràpida del que estava previst. El Museu, doncs, avui s'obrirà amb normalitat. Malgrat tot, Lluís Segura Reixach, secretari general de la fundació, ha volgut deixar ben clar que l'entitat està indignada pel fet que s'hagi ordenat l'exhumació sense que hi hagués prou arguments. "Aquesta situació —segons Segura— ens dol i ens entristeix". I ha afirmat que ara "Salvador Dalí torna a descansar en pau sota la cúpula".

Sense problemes

El secretari de la Fundació Gala-Dalí, Luis Peñuelas, ha assenyalat que el cos de Salvador Dalí està momificat i "molt ben conservat", i que el seu bigoti preserva encara "la seva clàssica postura de les deu i deu".

Segura ha afirmat que l'exhumació és gairebé "un acte de violència contra la persona difunta", però ha assegurat que estan satisfets que s'hagi aconseguit preservar al màxim la intimitat de l'acte, amb tres mesures: la reducció de les persones presents a la intervenció, la col·locació d'un tendal a l'interior del Museu per evitar mirades indiscretes i la retirada de telèfons mòbils i dispositius electrònics a tots els presents. Segura ha afirmat que els treballs, tal com s'han realitzat, han aconseguit garantir al màxim el patrimoni cultural i el funcionament normal del Museu. La llosa s'ha aixecat amb unes politges. El taüt s'ha trobat en perfecte estat i s'ha pogut dipositar a la superfície, per treballar sense problema. Malgrat tot, estava cobert amb una xapa de zenc que ha calgut tallar per extreure el cos. La fundació ha explicat que s'han extret mostres d'ungles, pèls i dos "ossos llargs", que no s'han concretat per no donar "detalls morbosos". Un cop obtingudes les mostres s'han tancat el taüt i el sepulcre de nou, i les restes s'han traslladat a Madrid. La fundació ha exigit que quan s'acabin les proves les mostres es tornin a traslladar al Museu per tal de poder obrir la tomba i, en un acte privat, restituir les restes al taüt.

Protesta per l'exhumació

El gerent de la Fundació Dalí, Joan Manuel Sevillano Campalans, ha mostrat la indignació de la fundació per l'exhumació perquè considera que no té cap fonament. Ha apuntat que creia que s'hauria d'haver exigit a la demandant que comparés el seu ADN amb el del seu pare i el del seu germà, per deixar clar, com a mínim, que el seu pare legal no era el seu pare biològic. I s'ha reservat el dret a "emprendre accions" pels perjudicis i costos provocats per l'acció, en cas que es demostri que no hi havia fonament en la demanda de paternitat. L'advocat de la fundació ha apuntat que les accions podrien dirigir-se cap a Pilar Abel, la demandant, però també cap a la justícia espanyola.

L'herència

L'advocat de la Fundació Dalí ha afirmat que està segur que es demostrarà que Pilar Abel no era filla de l'artista, però que en cas que ho fos li correspondria la legítima: un 25% del total de l'herència del pintor en el moment de la seva mort (no del valor que té ara l'herència). En tot cas, ha recordat que el problema de l'herència no hauria d'estar gestionat per la Fundació Dalí, sinó per l'Estat, que és l'hereu del pintor.