El Saló del Manga, a més de ser un lloc de trobada dels amants del còmic japonès, és la gran festa de la gastronomia japonesa. El primer Palau de la Fira, dedicat íntegrament al menjar en el Saló, està orientat bàsicament cap al menjar japonès. Al centre  del Pavelló s'hi ha ubicat un escenari on es presenten, en directe, elaboracions de cuina japonesa. I bona part dels bars i restaurants estan dedicats a especialitats nipones. Hi ha un parell de bars clàssics, i diversos food trucks, però aquests no atrauen al gruix del públic, tot i que ofereixen especialitats atractives i no tenen molta cua. La gent prefereix afegir-se a les llarguíssimes cues dels estands especialitzats en cuina japonesa. Alguns visitants, malgrat tot, treuen els seus entrepans i es limiten a demanar al Saló unes begudes...

Saló del Manga. Foto: Roberto Lázaro.

Cues

En alguns dels estands de cuina japonesa hi ha cues de més d'un centenar de persones, tot i que encara no és hora de dinar. Les taules situades al seu voltant estan totes ben plenes: sembla ser que la majoria dels assistents eren decidits a passar el dia aquí i han aprofitat el migdia per descansar i recuperar forces. Sembla que els joves no troben estranya la cuina japonesa, perquè no tenen problema en ferllargues cues per demanar-se els plats preferits. El més freqüent és que es demanin ramen, la versió japonesa dels fideus japonesos, però també tenen molt d'èxit les típiques empanadilles, Kimuchi Gyoza, el pollastre teriyaki, l'arròs amb curry i les broquetes de productes a la parrilla, yakimono. Alguns curiosos gosen provar els takoyakis, els deliciosos bunyols farcits de pop. Entre els postres fan furor els doraiakis, els dolços d'en Doraemon, però també tenen certa sortida els mochi, els dolços fets amb farina d'arròs, i els gelats kakigori, fets amb xarop de vius colors afegit sobre la neu.

Saló del Manga. Foto: Roberto Lázaro.

L'escenari

L'escenari dedicat a la gastronomia té molt més públic que els dedicats pròpiament al manga. De fet, la seva mida és molt més gran i compta amb una grada de mida impressionant, que s'omple fins a dalt de tot quan hi ha demostracions. I això que alguns dels plats que es preparen no es fan amb els ingredients que formen part del repertori habitual a les cuines occidentals, com unes broquetes de llengua de vedella que en coure's desprenen una olor deliciosa. Però si la presentació de menjars japonesos desperta una gran expectació, entre un públic que confessa que ja ha tastat molts productes japonesos, la presentació dels diferents sakes provoca furor. Especialment quan s'ofereix una petita degustació.

El més autèntic

Al pis superior del Palau 2, on hi ha els tallers de cultura japonesa, s'ha organitzat un taller de cuina macrobiòtica, amb la col·laboració d'entitats macrobiòtiques locals. Però el públic no mostra tant d'interés en menjar segons l'equilibri del yin i del yang com en degustar els pastissets o els fideos que mengen els seus herois de còmic favorits. Prefereixen la cuina ràpida japonesa a la cuina sana oriental. Es demostra, un cop més, la gran tasca del manga com a divulgador de la cultura japonesa.