S'ha acabat la tasca de restauració de la portalada del Monestir de Ripoll, una de les obres emblemàtiques del romànic a nivell internacional (hi ha qui l'ha considerat "la Bíblia esculpida en pedra"). Aquesta intervenció ha permés recuperar la definició del treball escultòric original i la policromia medieval del pantocràtor. L'obra, d'un cost de 125.000 euros, ha estat dirigida per la Conselleria de Cultura i ha estat cofinançada pel Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

4 mesos de feina

La restauració de la portalada de l’església del Monestir de Santa Maria de Ripoll ha finalitzat avui després de 4 mesos i mig de treballs duts a terme per un equip de 5 professionals conservadors i restauradors sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), del Departament de Cultura. La intervenció s’ha centrat, sobretot, en la neteja general de les capes de superfície alterades de la portada i en la consolidació puntual de la pedra descohesionada. A llarg termini, aquesta neteja donarà a la portalada més estabilitat, així com una imatge estètica més adequada a la seva realitat. L’actuació ha permès recuperar la definició del treball escultòric, que amb la degradació i la brutícia acumulada havia perdut llegibilitat. Ara, es fa evident el treball de qualitat del relleu escultòric en moltes zones de la portalada. El CRBMC ha vetllat per garantir el tancament i control climàtic de la portalada per a la seva conservació preventiva en el futur.

Descobriment del color

Una de les aportacions més significatives de la restauració ha estat la descoberta i estudi de la policromia original. En el cas de la figura del pantocràtor, se li ha pogut retirar la pintura negra aplicada en època moderna, i ha quedat al descobert la pintura medieval del pantocràtor: la dauradura de la barba i dels cabells, i les carnacions de la cara del pantocràtor i dels àngels que l’envolten. L’actuació ha consistit en una neteja superficial en sec, amb pinzells suaus i aspiració dels dipòsits de pols superficial, seguida d’una neteja làser per a la remoció de les restes de resina envellida que enfosquien la superfície. També s’ha fet una neteja controlada de les restes de policromia original i s’han eliminat les crostes negres superficials. Paral·lelament, tots aquells punts que ho requerien s’han consolidat amb l’aplicació de productes específics de conservació i restauració.

Reparar restauracions problemàtiques

Un dels treballs més delicats de la intervenció ha estat retirar un gruix important de la resina que es va aplicar a la portalada l’any 1964, que era un dels elements que actualment perjudicava l’estètica de la portalada. S’ha constatat, però, que la resina ha fet, i encara fa, una funció de consolidació del material petri, de tal manera que no s’ha considerat oportú retirar-la del tot.