El periodista basc Ander Zurimendi, molt vinculat a Catalunya, ha publicat a Pol·len Edicions una novel·la, Recoja sus cosas, sobre la sortida de la presó dels etarres que han patit llargues condemnes. Zurimendi, vinculat a l'esquerra abertzale, considera que es tracta d'una obra de periodisme literari, perquè parteix d'una sèrie d'entrevistes en profunditat amb excarcerats, que transforma en una narració amb diàlegs i amb personatges, que explica fets inspirats en els reals. Zurimendi ha presentat el seu llibre a Barcelona, acompanyat dels ex presos Fernando Etxegarai i Iñaki Zugadi, que han col·laborat amb ell en la preparació d'aquest llibre i que són membres del col·lectiu de presos Harrera, que intenta facilitar la reincorporació a la societat dels que han sortit de la presó.

recoja sus cosas tres

L'autor entre els seus col·laboradors Fernando Etxegarai i Iñaki Zugadi.

Tancar ferides

Zurimendi assegura que una novel·la és una via per intentar que el lector empatitzi amb els protagonistes; pensa que a través d'una història que arriba a la pell, la persona pot traspassar les barreres que divideixen a la societat basca i que han d'anar-se enderrocant per construir la pau. Afirma, doncs, que no és un llibre destinat als simpatitzants de l'esquerra abertzale, sinó justament espera que el llegeixin els que no comparteixen la seva ideologia, per ajudar a que entenguin la seva experiència: "Voldria que els que sentien rebuig arribin a sentir empatia". Afirma que li agradaria que la seva obra "fos una peça més en la memòria del conflicte basc, com ho és Patria o ho són les novel·les de Bernando Atxaga, que ajuden a construir una memòria col·lectiva i plural".

El moment?

Zurimendi ha assegurat que recollir els testimonis per a aquest llibre ha estat més fàcil del que esperava: "Jo tenia una idea preconcebuda de que m'anava a trobar amb uns individus agressius, que no voldrien transmetre res, que estarien a desgrat". Apunta que la seva sorpresa és que es va trobar amb "gent que tenia moltes ganes de parlar". Assegura que és possible que fa uns anys hauria estat més difícil, perquè "les coses eren més a flor de pell", però afirma que les coses estan canviant molt ràpid, amb l'aparició de còmics com Balenes o novel·les com Pàtria. L'autor afirma que aquest llibre no hauria de ser polèmic, però que pot rebre crítiques, perquè "la dreta espanyola considera que és un sacrifici parlar d'aquests temes".

El regal de cada dia

Fernando Etxegarai afirma que el llibre reflecteix molt bé les seves vivències i la seva sortida de presó després d'una llarga condemna. I explica que la sensació de llibertat és indescriptible: "Cada dia al carrer és un regal". Afirma que "La llibertat és grandiosa", i que no ho pot entendre ningú que no hagi estat tancat tant de temps. Però malgrat tot considera que la llibertat també és traumàtica: "Surts a un món que és vint-i-tants anys diferent que el que vas deixar. Ets un nen que està naixent, en la tecnologia, en les relacions humanes... Nosaltres convivíem durant anys amb dues o tres persones. Ara et veus immers entre molta gent. Tornes a néixer i arribes a dubtar de si pots tornar a viure amb certa normalitat".

Un món diferent

Etxegarai explica que en sortir de la presó, qui ha estat tancat molt de temps té problemes de tot tipus: "La gent ja no és la que vas deixar. Els amics de joventut són pares amb fills. Les possibilitats econòmiques que tenies ja no existeixen: ets un pobre de solemnitat, no tens feina, no tens perspectiva de tenir una jubilació. I si tens família has de reconstituir els teus vincles amb ells. Cal afrontar aquesta realitat, i no és fàcil.

Nova doctrina Parot

Iñaki Zugadi assegura que el govern espanyol està cometent una nova il·legalitat en fer acomplir les penes màximes íntegres a etarres que ja havien complert condemna a França per delictes associats als que els van dur a ser condemnats a Espanya. D'aquesta forma, es fa acomplir 30 anys de presó a alguns membres de la banda que ja han passat 7 o 10 anys empresonats a França per associació de malfactors o per tinença d'armes. Assegura que les lleis europees impedeixen aquestes pràctiques i que els tribunals europeus acabaran per obligar a derogar allò que qualifica de "Nova doctrina Parot". Una doctrina que coneix bé perquè ell mateix va ser mantingut a presó dos anys més dels que hauria d'haver-hi estat. I apunta que per liquidar el conflicte basc cal tancar cicatrius, i afirma que el govern espanyol està actuant, com a vencedor, amb molta duresa.