Música, llum, imatge… però el Sónar no acaba aquí, ni molt menys. Pels que els agrada posar la mirada a l’horitzó de les noves tecnologies aplicades a l’escena musical, el festival obre un any més a la Fira de Montjuïc el Sónar+D. L’objectiu: imaginar què passarà durant els propers 25 anys en el món de la música, Internet i la cultura digital.

La consolidada cita de l'electrònica internacional compleix enguany 25 edicions. El que podria ser el seu germà petit, el Sónar+D, va obrir les portes aquest dimecres per sisena vegada. Tenir un recorregut més curt no li ha impedit posicionar-se com un dels esdeveniments capdavanters del sector. I la millor prova del nivell d’aquesta edició és el nivell dels seus participants. Noms com la NASA, Google, Mozila o MIT Media Lab ensenyen les seves últimes creacions als estands del MarketLab.

La majoria dels expositors han dut al Sónar+D demostracions pràctiques dels seus projectes. Es pot experimentar en una cabina un espectacle audiovisual fet a mida de la percepció de cada usuari o descobrir com crear música amb el moviment del cos sobre una plataforma lumínica intel·ligent. Per si les 'demos' fossin poc, també hi han programats nombrosos workshops per posar-se mans a la obra. Entre aquests, destaca el que t'ensenya a fer el teu propi nanosatèl·lit.

L’espai que va acollir en el seu moment els primers experiments de mapping o realitat augmentada -avui en dia habituals en molts shows musicals- no es queda enrere. Enguany, la joia de la corona és el Sónar360, l’espai audiovisual immersiu i amb àudio 3D format per una cúpula de 19 metres de diàmetre, la més gran d’Espanya.

sonar360 by mediapro sebastien roy

Projecció de “Memoire Concrete” al Sónar360 / Sónar

L’experiència comença en endinsar-se a la cúpula. Per grups d’un centenar de persones, els espectadors entren i s’acomoden estirats a terra, mirant cap amunt. Poc després, comença un seguit d’espectacles de formes, colors i música que et transporten a mons surrealistes de palmeres i ballarines flotants (“Memoire Concrete”) o laberints geomètrics espacials (“Axioma”), entre molts d’altres. Dins d’aquest espai, s’hi poden veure obres audiovisuals de Société des Arts Technologiques de Montréal, de Royal College of Art de Londres i d’estudis barcelonins com Onionlab, Eyesberg o Darklight Studio.

google magenta sonar - acn

Exposició de Google Magenta / ACN

Continuem la ruta per la instal·lació que ha nascut del projecte Zero Gravity Band, música gravada dins un avió que permet experimentar la gravetat zero. Els seus creadors han transformat els sons que en van sortir en un show en bucle de 7 minuts que juga amb llums LED i àudio 360 dins un embolcall d’11 metres de diàmetre.

Un altre projecte que s’ha presentat al Sónar+D en forma d’instal·lació és el Sónar Calling GJ273b. Apropa el públic a la transmissió que el festival va fer per ràdio de 33 peces de música i so de 10 segons a un exoplaneta potencialment habitable, l'Estrella de Luyten b a 12,4 anys llum de la Terra.

Dflb cWXUAAaFEk

Experiència de realitat virtual / Sónar

Els experts creuen que la resposta podria arribar d'aquí a un quart de segle, quan el Sónar compleixi 50 anys. Així que, mentrestant, un pot descobrir com sonen les peces que se sentiran a l’espai envoltat de paisatges de Tromso (Noruega) on hi ha les instal·lacions que s’han utilitzat.

El format més immersiu de tots però, és el que es pot provar a l’espai Realities+D. Des d’allà, els visitants poden posar-se unes ulleres de realitat virtual amb auriculars incorporats i viure alguna de les 17 peces immersives que es presenten. N’hi ha per a tots els gustos, des de descobrir com es va fer l’última pel·lícula de Wes Anderson, Isle of Dogs, o nedar amb taurons, fins a veure a pocs metres una baralla de dinosaures per una presa.