La detenció a Guinea Equatorial de Ramon Esono, un dibuixant de còmics crític amb el règim d'Obiang Nguema Mbasogo, ha acabat de forma tan sorprenent com va començar. Esono, que habitualment residia fora de Guinea, va ser detingut al setembre de 2017, quan va passar per Malabo per renovar el seu passaport. Una nit que va sortir a sopar fora, la policia va escorcollar el seu cotxe sense que hi fos present i va afirmar haver trobat un sobre amb 1.800 dòlars en bitllets falsos. Es va acusar a Ramon Esono de falsificació i de blanqueig. De seguida es va pensar que es tractava d'una denúncia falsa i que el motiu real de la detenció eren les caricatures que Esono solia fer del president i del seu entorn. Ahir, en la primera sessió del judici, el caporal de policia que va detenir Esono no va poder donar cap precisió al jutge sobre els fets i va argumentar que "ell només acomplia ordres". Esono va ser alliberat per falta de proves.

ramon esono

Pressions contra la llibertat d'expressió

Guinea Equatorial és un dels països del món amb una situació pitjor pel que respecta a la llibertat d'expressió. És molt difícil que els periodistes estrangers hi puguin accedir, els únics mitjans privats són propietat del fill del president i les xarxes socials estan controlades i sovint es censuren per evitar la filtració de notícies fora del país... Ramon Esono va revolucionar els joves guineans quan va fer caricatures del president o un còmic mordaç sobre ell: La pesadilla de Obi. No li van perdonar. De fet, durant tot el temps que ha estat a la presó ha rebut pressions perquè gravés un missatge de disculpes al president i a la seva primera esposa (la influent Constancia Mangue); se li insinuava que amb un vídeo podia aconseguir el seu alliberament. Els advocats d'Esono no tenien cap dubte que la detenció responia a motius polítics. No és el primer opositor detingut per motius polítics al que s'acusa d'un delicte comú (al metge Wenceslao Mansogo, responsable de Drets Humans del partit Convergència Per a la Democràcia Social, se'l va acusar de matar un pacient i usar els seus òrgans per practicar la màgia negra, però el cas va quedar en no res). Cal destacar que a Guinea Equatorial la independència judicial és nul·la, perquè els jutges són nomenats i cessats directament per la Presidència. No és possible dur a judici a cap membre de l'elit política, i en qualsevol cas pot haver-hi interferències del poder executiu.

Pressions internacionals

La detenció d'Esono va generar protestes de diferents organismes internacionals. En els darrers dies set organitzacions s'havien organitzat per prestar suport al dibuixant en el seu judici: Human Right Watch, la Xarxa Internacional dels Drets dels Dibuixants, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes, EG Justice, la Federació Internacional per als Drets Humans, PEN International i Índex per a la Censura. Denunciaven que el cas havia estat farcit d'irregularitats: no s'havien acomplert els terminis de presentació del pres davant el jutge, no hi havia una acusació clara, les proves eren confuses... Finalment, probablement a causa de les pressions, Esono ha estat alliberat, però ha passat més de cinc mesos a la presó.