La situació de Nicaragua ha estat la protagonista avui del lliurament del premi Cervantes a Sergio Ramírez, qui ha dedicat el seu discurs als "assassinats als carrers per reclamar justícia i democràcia" i als joves que lluiten perquè "Nicaragua torni a ser República".

I és que l'ombra de l'actualitat a Nicaragua ha estat present als discursos del Ramírez, primer escriptor nicaragüenc que rep el premi Cervantes, el més important de les lletres en espanyol, com en el del rei Felip VI i el ministre d'educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo.

Ramírez, amb un crespó negre a la seva solapa i to greu, ha recordat també la situació del seu país, "amb una història reiteradament dissortada" i els esdeveniments ocorreguts en aquests cinc dies de protestes contra una reforma de la seguretat social anunciada pel Govern de Daniel Ortega -i posteriorment derogada-, que han deixat almenys 27 morts i més de 100 ferits.

Autor de més de cinquanta títols, ens ells "Margarita, está linda la mar", "La marca del zorro" o "Adiós, muchachos", va ser vicepresident del seu país des de 1985 a 1990, al costat de Daniel Ortega, de qui es va deslligar fa temps per la seva deriva autoritària.

Després del discurs del flamant Cervantes, que ha estat acompanyat de la seva tota la seva família, la seva dona Tulita, els seus tres fills i vuit néts, el Rei Felip VI ha elogiat l'igual "compromís amb la llengua i amb la ciutadania" de l'escriptor nicaragüenc que durant la seva vida ha combinat la política i les lletres.

El Rei ha mostrat la seva admiració per la figura i la trajectòria del premiat i li ha transmès la proximitat d'Espanya amb el poble nicaragüenc al mig de l'onada de protestes contra el govern que presideix Daniel Ortega.