El Punt Avui ha tancat aquest divendres l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) signat el passat 14 de febrer amb les últimes deu baixes (nou voluntàries) que marcava aquell acord, a les que s’ha fet arribar el preavís de quinze dies, segons han confirmat fonts dels treballadors.

El total de baixes suma 45, esgraonades en tres fases: 15 el febrer passat (gairebé totes voluntàries), 20 més al març (11 voluntàries) i les deu esmentades (nou voluntàries). És el cinquè ERO que aplica l’editora gironina Hermes Comunicacions des que va comprar l’Avui, a finals de novembre del 2009, i el va fusionar amb El Punt.

A aquestes 35 baixes cal afegir-hi una trentena més, corresponents a treballadors que han renunciat voluntàriament i unes poques prejubilacions. A principis del 2018, la plantilla tenia 250 persones. Ara no arriba a 180.

Tots el que han marxat han rebut una indemnització de 25 dies per any treballat, amb un topall de 15 mensualitats, xifres per sobre del mínim legal. L’ERO es va començar a negociar a l’octubre del 2017 sobre la proposta d’Hermes d’acomiadar 91 treballadors i rebaixar el salari dels romanents en un 10% lineal (va quedar en una retallada progressiva d’entre el 0% i el 4,5%).

El d’aquest divendres és un més dels episodis del pendent pel que baixa l’Avui des del 2009, sempre amb l’esperança de revertir la situació. L’anterior capítol, el tancament de la redacció de Barcelona, a principis de febrer d’enguany, ha significat en la pràctica que l’Avui perdi la seva entitat i sigui poc més que una marca al costat de la capçalera d’El Punt. L’Avui és el primer diari que s’edita en català desprès de la Guerra Civil.

El diari, que havia arribat a tenir 21 seus escampades per tot el país, s’ha concentrat en un sol edifici a Girona. Més de 80 persones treballen en règim de teletreball a tot el territori, inclosa la ciutat de Barcelona.

La principal causa de l’ERO va ser la congelació de la publicitat institucional de la Generalitat per l’aplicació de l’article 155. Els administradors del govern espanyol van suspendre les campanyes de publicitat institucional que l’administració catalana inseria als diaris. A El Punt Avui, la pèrdua d’aquests ingressos li va fer més mal que a cap altre.