Els treballs periodístics del diari The New York Times i el setmanari The New Yorker que van treure a la llum centenars de testimonis de dones víctimes de l'assetjament sexual del productor cinematogràfic Harvey Weinstein i que van esquitxar altres personalitats van ser guardonats avui amb els premis Pulitzer que els va atorgar la Universitat de Colúmbia.

El premi, en la categoria Servicio Públic, va destacar a aquestes dues publicacions novaiorqueses perquè l'octubre de 2017 van destapar l'assetjament que afronten les dones en diferents àmbits i l'exposició del qual ha donat vida al moviment "#MeToo" o "#YoTambién". Però també van ser premiats altres treballs que van exposar temes tan actuals com la trama russa, la situació a la frontera amb Mèxic i la realitat dels refugiats. En la seva ressenya, el jurat dels premis Pulitzer va destacar el "periodisme explosiu i impactant" del N.Y.Times i del New Yorker, que van exposar a "poderosos i adinerats depredadors sexuals". A més de Weinstein, la cobertura premiada inclou les denúncies que van desencadenar la sortida de l'expresentador del canal Fox News Bill O'Reilly per les demandes d'assetjament sexual en contra seu.

L'equip del The New York Times va compartir el Pulitzer en la categoria periodisme nacional amb The Washington Post pels seus articles sobre la interferència russa en les eleccions presidencials de 2016, i que el jurat va descriure com una cobertura que va permetre ampliar la comprensió sobre aquests fets. L'escriptor independent Jake Halpern i la caricaturista freelance Michael Sloan van obtenir el premi a la caricatura editorial per una sèrie gràfica publicada a The New York Times i que aborda la història d'una família de refugiats i el seu temor de la deportació. El segon guardó per al Washington Post va ser el del millor periodisme d'investigació per haver destapat el cas de l'antic jutge i candidat republicà al Senat per Alabama Roy Moore, que va ser acusat de mantenir relacions sexuals amb diverses dones menors d'edat fa dècades.

La millor cobertura d'una notícia d'última hora va ser per a The Press Democrat pel seu treball sobre l'incendi que va arrasar el veïnat de Coffey Park, en Santa Rosa, que va incloure fotografies, vídeos i xarxes socials per narrar en temps real l'emergència que va viure aquesta ciutat californiana i el comtat de Sonoma. The Arizona Republic i Usa Today van compartir el premi al millor reportatge explicatiu, per les seves publicacions multimèdia entorn del mur que el president Donald Trump vol erigir a la frontera amb Mèxic, mentre que el millor reportatge local va ser per a The Cincinnati Enquirer, sobre l'epidèmia del consum d'heroïna a EUA..

L'agència Reuters es va emportar dos Pulitzer: un en periodisme internacional per la investigació sobre els assassinats darrere de la guerra contra les drogues que va declarar el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, i un altre pel treball fotogràfic especial sobre la violència que van patir els refugiats rohinyás en fugir de Birmània. La fotografia d'última hora va ser per a Ryan Kelly, del The Daily Progress, per una imatge impactant que capta el moment en què un automòbil ataca una protesta contra el racisme que es desenvolupava a Charlottesville (Virgínia).

El premi de millor comentarista va recaure en John Archibald, de l'Alabama Media Group, per les seves posicions sobre els polítics corruptes i la defensa dels drets de les dones, entre d'altres. El premi de la categoria de reportatge especial va ser per a la periodista independent Rachel Kaadzi Ghansah, pels seus relats sobre Dylann Roof, està sentenciat a la pena de mort per assassinar el 2015 nou afroamericans en una església de Xarleston (Carolina del Sud).

Al seu torn, Jerry Saltz, de la revista New York, va ser guardonat per la seva crítica destacada de l'art visual als Estats Units, mentre que Andie Dominick, de The Des Moines Register, va rebre el premi per la seva editorial sobre les conseqüència per als residents pobres d'Iowa de la privatització del Medicaid. En ficció va rebre el premi Andrew Sean Greer pel seu llibre "Less"; en drama va ser distingida Martyna Majok per "Cost of Living"; en història es va destacar l'obra "The Gulf: The making of an American Sea" de Jack Davis; i la biografia guanyadora va ser "Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder" de Caroline Fraser. En l'apartat de música el premi va ser per al reconegut raper Kendrick Lamar pel seu disc "DAMN", que va estrenar l'abril de 2017 i el qual es compon de catorze talls amb col·laboracions d'artistes com Rihanna, U2 i Zacari.

A més del prestigi i el reconeixement global, els guanyadors dels Pulitzer s'emporten un premi en metàl·lic de 15.000 dòlars, a excepció de guardó al servei públic en periodisme, que premia a una publicació en lloc d'un individu i és reconegut amb la medalla d'or.