Els accionistes rebels de Prisa s’han sortit amb la seva. Juan Luis Cebrián, president executiu del grup editor, serà substituït per Javier Monzón, expresident d'Indra i ara conseller de Banco Santander España. El consell d'administració de Prisa ho decidirà aquest divendres 13 d’octubre. Prisa és l'editora d'El País i gestiona també la cadena de ràdio SER.

Cebrián, director fundador del diari, n’és president executiu des del 2012. Que el seu cap feia pudor de pólvora era conegut. Aquest dilluns, però, l’agència de notícies Bloomberg va avançar que podia caure aquest divendres i la notícia l’ha confirmat El Confidencial.

El relleu de Cebrián era la condició que havien posat un bloc d'accionistes majoritari i també els creditors de Prisa per acudir a la necessària ampliació de capital que es tractarà al consell de divendres. Al capdavant dels rebels hi ha Telefónica, que ha aplegat darrere seu a Banco Santander, CaixaBank, HSBC i el fons voltor Amber.

Revolta

Els accionistes del grup gairebé ja es van revoltar al consell d’administració del juny passat. Cebrián és al seu punt de mira perquè no ha aconseguit redreçar el preu de les accions de Prisa, que han perdut el 99,6% del seu valor des que el grup va sortir a borsa, l'any 2000. És la pitjor performance entre els 53 grups de mitjans europeus valorats en més de 100 milions d'euros per l’agència d’informació i dades econòmiques Bloomberg.

Els plans de Cebrián passaven per vendre una part de l’editorial de llibres de text Santillana, la joia de la corona del grup. Els accionistes mai no ho han vist gaire clar.

Al juny, Cebrián se’n va sortir de l’escomesa sacrificant el conseller delegat José Luis Sainz. Aquest divendres, però, serà diferent i prescindirà del periodista, de 74 anys d’edat.

El consell d’administració també aprovarà una ampliació de capital de més de 400 milions d'euros, que sumada a la venda de la filial portuguesa Media Capital per 440 milions, es consideren prou per encarar el deute del grup, que puja a 1.900 milions d’euros. El valor del grup en borsa és de 280,4 milions d’euros.

El passat 29 de setembre, en junta extraordinària, els accionistes van reduir el capital social de Prisa en 155 milions d'euros i augmentar les reserves legals en 7,05 milions d'euros per evitar entrar en concurs de creditors (fallida tècnica).

El substitut

L’entorn de Cebrián presenta el nou president executiu, Javier Monzón, com una idea del mateix Cebrián. La biografia de Monzón, però, deixa marge a altres interpretacions, perquè actualment és conseller de Santander Espanya, un dels bancs creditors de Prisa.

Monzón va ser durant més de vint anys el primer executiu d'Indra, la tecnològica que va fundar i del que l'Estat n’és ara el primer accionista. Eldiario.es explica que un any després de deixar Indra (desembre del 2015), i dos mesos després que se li retirés la presidència honorífica de la companyia en descobrir que havia amagat al consell d'administració la compra d'un avió privat amb diners de l'empresa, Monzón va ser nomenat conseller de la multinacional metal·lúrgica Ferroglobe, controlada per Juan Miguel Villar Mir.

Els principals accionistes de Prisa són la família Polanco (via Rucandio SA, 17,527%), el fons oportunista Amber (15,885%), Telefónica (13,058%), CHO Networks (del mexicà Roberto Alcántara, 8%), el banc HSBC (9,564%), Caixabank (4,906%) i Santander (4,145%), i membres de la família reial de Qatar (8,17%).