En una gala a l'Antiga Fàbrica Damm s'ha procedit a l'entrega dels XVIII Premis de la Crítica. El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon, un muntatge del Teatre Lliure, s'ha endut quatre premis, entre ells dos dels principals: el de millor espectacle i el de millor actor, que ha correspost a Pol López (aquest muntatge també ha guanyat els guardons de disseny de vídeo i el d'espai sonor).

Altres guardonats

La crítica ha valorat com millor espectacle internacional Die EHE der Maria Braun, de la Schaubühne de Berlín. Àlex Rigola ha obtingut el reconeixement a la millor direcció d'escena per Marits i mullers i El público. Clara Segura, que fa uns dies obtenia un dels Premis Nacionals de Cultura, s'ha endut el premi a la millor actriu principal per Conillet i Una giornata particolare. El premi al millor text ha correspost a Mammón, de Nao Albet i Marcel Borràs. El premi als millors actor i actriu de repartiment ha anat a parar a Ramon Madaula per El rei Lear i a Mar Ulldemolins per Incerta glòria. Marc Artigau i Oriol Broggi han obtingut el premi a la millor dramatúrgia per Al nostre gust; i Cosas que se olvidan fácilmente el premi a les noves tendències. El jurat ha considerat Sugar com el millor musical del 2015. Els altres premis de la categoria de teatre han recaigut en El público (il·luminació), Amor i Shakespeare (vestuari) i L'art de la comèdia (espai escènic). I el Maldà ha gaudit del reconeixement a la millor sala.

Teatre familiar i dansa

La que s'ha considerat millor obra per a espectadors juvenils ha estat Ragazzo, del Teatre Tot Terreny, que també ha obtingut el premi Revelació. El jurat ha valorat Momo, de la Companyia d'Anna Roca, com el millor espectacle familiar. En dansa, el premi al millor espectacle local ha anat per Medea i l'internacional per a The Blind Poet. Han obtingut el premi a millors ballarins Farruquito i Lorena Nogal. Fuck-in-Progress de Jordi Cortés ha estat reconeguda com la millor coreografia del 2015, i Wakefield Poole: visiones y revisiones ha obtingut el guardó Solo.

Tres categories, tres jurats

Els premis s'organitzen en tres grans categories: teatre, espectacle familiar i dansa. En les tres categories els membres del jurat són veterans crítics, amb molta experiència en aquest camp. Cadascun dels membres tria, en cada categoria, tres espectacles dels representats durant l'any anterior, i els tres més votats són considerats semifinalistes i passen a una segona votació. Els premis no tenen dotació econòmica, però sí que suposen molt de reconeixement.

Noves categories

Aquest any s'han concedit nous guardons. S'ha creat el premi Arts de Carrer, per a algun espectacle que s'hagi representat a un espai públic; se l'ha endut Vero Cendolla per La partida. Els premis de dansa s'amplien amb quatre categories més: les de coreògraf, ballarí, ballarina i solo. Paral·lelament als premis de la secció oficial, s'ha donat un Premi Especial a Núria Feliu, pel conjunt de la seva carrera. I el fotògraf Ros Ribas, especialitzat en fotografia d'espectacles, ha obtingut el Premi Gonzalo Pérez de Olaguer, per la seva col·laboració al món del teatre. A més a més, l'Agrupació Dramàtica de Barcelona ha concedit el Premi Anita, en homenatge a Anna Lizarán, a Georgina Latre, la millor actriu revelació.