Javier Sierra ha guanyat els 601.000 € que corresponen al Premi Planeta, el guardó literari més ben dotat en llengua castellana. Ho ha fet amb el text La montaña artificial, que s'havia presentat amb el pseudònim Victoria Goodman i que tindrà com a títol definitiu El fuego invisible. La finalista ha estat Cristina López Barrio amb l'obra La nueva vida de Penélope, que es publicarà amb títol definitiu Niebla en Tánger, presentada amb el pseudònim Bella Linardi, que s'endú els 150.250 euros del segon premi.

Les obres guanyadores

La montaña artificial, presentada amb el pseudònim Victoria Goodman, és la història d’un famós professor dublinès que passa alguns dies a Espanya. El jove, que és nét d’un eminent escriptor, es veurà implicat en una perillosa aventura amb ribets fantàstics en què s'hi veurà involucrat el Sant Grial. L'autor l'ha qualificada de thriller "a la recerca d'una realitat trascendent". La nueva vida de Penélope, presentada amb el pseudònim Bella Linardi (seudónimo), és la història d’una dona ofegada per una vida rutinària que descobrirà tot un nou món al apropar-se a un desconegut i cometre una infidelitat amb ell. Una història en que ficció i realitat acaben donant-se la mà, i on el món dels llibres acaba esdevenint un món real.

2048px Cristina López Barrio Anneli Salo

Cristina López Barrio. Foto: Anneli Salo.

Els dos guanyadors

Javier Sierra Albert (Terol, 1971) és un autor espanyol de molt èxit internacional. La seva obra Una cena secreta va ser traduïda a 42 països i se n'han vengut més de tres milions d'exemplars. Ha col·laborat amb nombrosos programes de ràdio i televisió, com Cuarto Milenio. Ha estat molt polèmic per defendre la realitat d'alguns mites moderns. Tot i que els rumors l'havien assenyalat en anys anteriors com a candidat al Planeta, ell assegura que és la primera vegada que es presenta al premi. Cristina López Barrio (Madrid, 1970) va estudiar Dret i durant molt de temps va treballar com a advocada. Va començar a introduir-se al món literari tot publicant novel·la juvenil: El hombre que se mareaba con la rotación de la Tierra. Però la seva popularitat li va arribar amb La casa de los amores imposibles, la seva primera obra per a adults, publicada el 2010. Va ser traduïda a 20 països. La seva següent obra, El cielo en un infierno cabe, va ser un gran èxit, i també Tierra de brumas, ambientada a Galícia, va aconseguir un bon impacte de vendes i de crítica.

Molta participació

El Premi Planeta de Novel·la, per a obres en llengua castellana, és un dels millors dotats del món. Enguany ha arribat a la LXVI edició. Aquest ha estat el premi Planeta amb més participació: s'hi han presentat 634 novel·les. La majoria venien de l'Estat espanyol, però també n'hi havia d'arribades de diferents parts del món: 127 de l'Amèrica del Sud, 71 de l'Amèrica del Nord, 19 de l'Amèrica Central, 1 d'Austràlia i 17 de diferents punts d'Europa. El jurat del premi l’integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Sense polítics de primera línia

A l'entrega de premis hi ha assistit una representació política de baix nivell (en d'altres anys hi havia assistit el president de Catalunya i el Rei). Hi ha assistit el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, la presidenta del Congrés, Anna Pastor, el delegat del govern, Enric Millo i el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni. Han entregat el premi Planeta Santi Vila, Ana Pastor i el president del Grup Planeta Josep Crehueras, junt als membres del jurat.