La Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, ha anunciat avui les candidatures finalistes al V Premi Martí Gasull i Roig. De les 539 propostes rebudes, els nous membres del jurat n'han triat tres: els cinemes Texas, Catalunya Ràdio i l'escola La Masia, de l'Horta valenciana. Ara és el torn de la votació popular. Qualsevol pot votar al seu candidat preferit a través de la web www.premimartigasull.cat. Es podrà votar fins al 28 de gener. I el 5 de febrer, al Teatre Poliorama, s'anunciarà el guanyador i es concedirà el premi.

El català recupera terreny a la gran pantalla

Els cinemes Texas es van obrir a Barcelona el 2014, en una mítica sala de reestrena del barri de Gràcia. Els cinemes Texas representen una excepció valuosa dins del món cinematogràfic català. En un sector, l’audiovisual, en què la presència de la llengua catalana és clarament minoritzada, els cinemes Texas han apostat per projectar pel·lícules en català amb tota normalitat i amb un èxit de públic important. Impulsats pel cineasta Ventura Pons, els Texas són uns cinemes singulars en què es programen reestrenes en versió original subtitulada en català (VOSC) o doblades a la nostra llengua, en el cas de les pel·lícules infantils. També és un espai ideal per a recuperar clàssics i per a fer maratons temàtiques, amb un caràcter molt propi. El 2017, a més, s’inauguraven els cinemes AlbaTexas a València per a poder oferir, com a Barcelona, projeccions en la nostra llengua als espectadors valencians. L’objectiu és enfortir la llengua i l’audiovisual valencians.

La ràdio perseguida

Fundada el 1983, Catalunya Ràdio és, amb TV3, el mitjà públic de referència al nostre país. Va sorgir de la determinació de la Generalitat de Catalunya per a construir un espai català de comunicació, però va aconseguir un gran èxit entre els oients. Catalunya Ràdio ha creat un imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d’oients diaris, a través de programes com El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico, El Suplement, Tarda Tardà o El club de la mitjanit. A més a més, el jurat ha valorat que aquesta ràdio hagi creat un llenguatge en català per a les retransmissions de futbol. El fet que s'hagi triat aquest mitjà com a finalista del Martí Gasull també pot ser vist com una mostra de suport als seus professionals davant les crítiques de l'unionisme.

La Masia

L’escola cooperativa de Museros (Horta Nord, País Valencià) és un exemple de promoció de la llengua catalana. Enguany celebra el seu 50 aniversari. Fundada el 1968 amb el nom de Tramuntana, l’escola tenia la voluntat d’oferir una alternativa a l’educació autoritària i adoctrinadora del franquisme. La Masia (nom que prengué més endavant) ha estat sempre un punt de referència educatiu dins i fora de les aules pel seu projecte actiu, honest i coherent i per l’estima al valencià. El centre pretén assolir "una societat valenciana justa, solidària, pacifista, democràtica, sostenible i orgullosa de la pròpia llengua".

El premi a la promoció del català

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, de la política i de la societat catalanes. En aquesta edició, hi participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua Òscar Escuder; la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig; l’escriptor Jaume Cabré; els filòlegs Rosanna Cantavella i Jordi Manent; la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; i el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo. Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser  l’Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), l’Escola Valenciana (segona edició), Bonpreu - Esclat (tercera edició) i la Comunitat Sikh de Catalunya (quarta edició).