Lunwerg Editores publica Playmobil. 40 años de razones para amarlos, de Dorothée Charles, un llibre que vol homenatjar aquesta joguina, que ha fet passar grans bones estones als nens des que els primers "Clicks" van arribar a casa nostra fa 40 anys. Al món s'han fabricat més de 3.000 milions d'aquests ninotets: si s'ajuntessin tots donant-se la mà, farien la volta a la Terra tres vegades.

Des dels anys 1970

El Playmobil es va desenvolupar a Alemanya, a la fàbrica de joguines de Georg Brandstätter. El dissenyador de la joguina va ser Hans Beck. Ell va ser qui va idear un personatge de 7,5 centímetres, articulat, al que se li podien posar accessoris de tipus molt diferents. La idea bàsica, que va ser molt exitosa, era que el nen fos molt actiu davant la joguina, per això els ninots són molt senzills, per tal de fomentar la imaginació de la canalla. A més, això comporta un avantatge addicional: al ser tan senzills, és més fàcil que siguin resistents. Els Playmobil són pràcticament indestructibles.

Renovació contínua

La característica que ha fet tan populars els Playmobil ha estat la seva gran capacitat de renovació. Amb la moda dels dinosaures, van aparèixer figures de dinosaures; també s'han fet sèries de joguines de fades i princeses, pensades per a nenes, en el seu moment. I en alguns casos fins i tot es fan ninotets amb roba de moda. A mesura que es van anar introduint les noves tecnologies a la societat, els Playmobil van començar a usar ordinadors i telèfons mòbils... De les joguines individuals que es feien en principi, s'ha passat a caixes amb joguines molt més complexes: cases, castells, autobusos, avions... Tot i això, els clàssics continuen funcionant de meravella: els ninotets que representen policies i bombers estan presents a qualsevol botiga de joguines. També han tingut sempre un gran èxit les figures que representen professions: des de cuiners fins a venedors ambulants de gelats o pescadors.

Noves tecnologies

El Playmobil, davant els canvis en els costums infantils, ha començat a fer-se present al món del videojoc. Tot i això, intenta preservar la filosofia del joc inicial: tracta de no recrear fidelment la realitat, sinó deixar molt espai a la imaginació. Playmobil també ha començat a participar en sèries de televisió, i ara preveu entrar en el món del cinema. En els darrers anys s'han creat cinc parcs d'atraccions a diferents parts del món sobre els Playmobil.

Playmobil per a adults

Hi ha adults aficionats als Playmobil a tot el món, agrupats en diverses xarxes, com la Playmobil Collectors Club (PCC). Els membres del PCC, quan viatgen, duen sempre un Playmobil i una càmera. Fotografien el ninotet a tots els llocs on van i després ho pengen al mapamundi col·locat a seva pàgina web. I també hi ha molts col·leccionistes que compren compulsivament figuretes de diferents temes: a E-Bay hi ha qui paga més de 500 euros per una peça rara. Els afeccionats catalans als "Clicks" (prefereixen aquest nom al de Playmobil) tenen les seves pròpies pàgines web, com playclicks o somosclicks. I cada any es celebren diverses fires d'amants del Playmobil a Catalunya.

Del Madelman al Click

Abans de l'arribada del Click (com se'l va anomenar inicialment), el ninot estrella a Catalunya era el Madelman. Però el Madelman intentava ser molt realista i comptava amb accessoris de molta qualitat. Aquestes "figures d'acció", dissenyades i fabricades a Espanya, eren considerades pels aficionats de tot el món les millors joguines en aquest camp. Però el Madelman tenia un cost molt alt; per als nens de l'època era un rècord tenir-ne mitja dotzena. Potser per això el Madelman no va poder competir amb el Click, fabricat a Onil, a Alacant (ara per ara, el 10 % dels clicks del món es fan a la localitat alacantina, prop d'Ibi, la capital de les joguines). El 1983, set anys després de l'aparició aquí del Click, el Madelman es va deixar de fabricar. Ara només és una relíquia molt buscada pels col·lecionistes.