El comitè d’empresa i Grupo Zeta, l’editora d’El Periódico de Catalunya, han signat aquest dimecres un acord que suposa la baixa de 147 treballadors, el 36% dels 405 censats a les quatre empreses que editen, distribueixen, gestionen i comercialitzen el diari. Un grup de 135 persones marxen en les setmanes que venen i la resta fins al juliol del 2019 “de forma no traumàtica”, segons el comitè. Del total de baixes, 103 seran voluntàries (el 70%). Així es clou un conflicte aspre i envitricollat que fa gairebé un any que dura.

L’acord ha estat aprovat pel 68% dels vots de la plantilla de les empreses afectades a Barcelona i Madrid.

És l’ajust laboral rècord en la història recent del sector.

L’objectiu inicial de Zeta era reduir la massa salarial en un 46%, cosa que equivalia a eliminar 177 llocs de treball. La protesta dels treballadors —onze dies de vaga— i la negociació amb el comitè ha deixat la retallada de la despesa salarial en un 35,5% i els acomiadaments en 147 (“desvinculacions”, en l’argot laboral).

Les indemnitzacions als treballadors respecten l’acord a que es va arribar l’estiu del 2017. Es comptaran sobre el salari actual, sense reducció, i equivaldran a 26 dies de salari per any treballat amb el límit de 16 mensualitats i un topall màxim de 112.500 euros, a més d’una prima addicional de 3.000 euros.

L'estalvi en costos laborals és d'uns nou milions d’euros anuals a un cost de dotze milions en acomiadaments, segons fonts del comitè d’empresa. És a dir, l’empresa amortitzarà les baixes en un any i mig.

Retallada per empreses

Els treballadors afectats començaran a rebre les cartes d'acomiadament dilluns dia 23 i sortiran de l'empresa a partir d'aquest 7 de maig.

De les 147 baixes, 108 ja estan identificades. Per empreses, la retallada es distribueix així:

  • Zeta Gestión de Medios (comercialització): dotze baixes, vuit voluntàries i quatre forçoses;
  • Logística de Medios Catalunya (distribució): catorze baixes, totes voluntàries;
  • El Periódico de Catalunya (redacció): 60 baixes, 59 voluntàries i una forçosa, més set que s’hauran de produir fins al juliol del 2019;
  • Zeta Servicios y Equipos (administració i sistemes): 21 baixes voluntàries i fins a un màxim de 27 forçoses, de les quals set podran ser recol·locades en empreses a que s'externalitza el servei.

Abans del 31 de juliol del 2019 caldrà trobar cinc baixes addicionals per arribar a les 147 acordades.

En el cas particular de la secció de fotografia es redueix la jornada laboral a un 82% de l’actual, amb la corresponent rebaixa salarial.

Les operacions que no s'extingeixin arran d'aquestes retallades de personal se subcontractaran a empreses externes. 

Aquesta operació era clau en l’estratègia de Zeta per sanejar els seus comptes i tranquil·litzar als bancs creditors, principalment CaixaBank, als que deu uns 60 milions d’euros. Fins ara, el grup s’ha venut Ediciones B, ha tancat les revistes Interviú i Tiempo i ha acomiadat gairebé la meitat de la plantilla al diari Sport.

A tot això cal sumar les retallades salarials als treballadors romanents. Entre abril i juny de 2017, el grup va resoldre una primera intervenció a El Periódico, que es va saldar amb tres dies de vaga i una rebaixa salarial del 16%.