L’escriptor barceloní Juan Goytisolo ha mort Marràqueix (Marroc) ciutat on vivia des de feia anys, als 86 anys, segons ha confirmat l'agència literària Balcells. Segons el seu entorn, la seva salut havia empitjorat en els darrers mesos.

Nascut a Barcelona el 1931, Juan Goytisolo, germà dels també escriptors José Agustín Goytisolo i Luis Goytisolo, és autor d'una extensa i variada obra narrativa i assagística en llengua castellana, les seves primeres novel·les es consideren adscrites al realisme crític. Va conrear gèneres com el reportatge, la literatura de viatges o les memòries.

Va començar a escriure de ben jove, als 14 anys, i als 23 va publicar la seva primera novel·la, Juegos de manos. Entre les seves obres més destacades s'hi inclouen títols com La resaca, Reivindicación del conde don Julián, Paisaje después de la batalla i El sitio de los sitios.

L'any 2014 li va ser concedit el Premi Cervantes, màxim guardó de les lletres en llengua castellana. A més, va ser president del jurat de la UNESCO que selecciona les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

 

De moment es desconeix si serà enterrat a la ciutat marroquina on vivia des de feia dècades o si serà repatriat a Barcelona.

"Una pèrdua per a la cultura universal"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat la mort de Goytisolo. "Una gran pèrdua per a la cultura universal, per a tota la gent que estima les lletres i el valor de les paraules. Descansi en pau", ha publicat en un missatge de Twitter.

Per la seva banda, el ministre espanyol de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha transmès el seu condol a través d'una nota de premsa en què ha dit que "Juan Goytisolo és un dels autors premiats amb el Cervantes que potser més a prop es va sentir de l'autor del Quixot. Ell mateix deia que la seva pàtria era l'espanyol i la seva nacionalitat la cervantina. Sempre és trist perdre a qui contribueix amb la seva ploma a engrandir l'experiència intel·lectual d'uns altres".

Felip VI també ha lamentat la mort de Goytisolo a través del Twitter de la Casa del Rei. L’escriptor va rebre el Premi Cervantes (2014) de la mà de Felip VI. En aquella ocasió, el rei va definir Goytisolo com “una figura capital en la literatura espanyola per la seva enlluernadora obra”. 

També han plorat la mort de Goytisolo companys de professió, com Eduardo Mendoza i Carme Riera. Riera ha fet èmfasi en l'obra social de l'escriptor tot ressaltant que era un "intel·lectual compromès", una faceta que considera que ja no es dóna en l'actualitat.

L'escriptor català Eduardo Mendoza, per la seva banda, ha recordat la influència que va tenir l'obra de Goytisolo en la seva: "Jo era un dels seguidors perquè era de la següent generació". Mendoza ha reconegut que no estava d'acord amb tots els postulats de Goytisolo però ha assegurat que les seves idees el feien reflexionar.