Terele Pávez (Bilbao, 1939), prolífica actriu a nombrosos papers temperamentals, ha mort aquest divendres a l'Hospital La Paz de Madrid a causa d'un vessament cerebral, segons ha informat l'Institut Nacional de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals.

Teresa Marta Ruiz Penella, premi Goya en la categoria de repartiment per la pel·lícula d'Álex de la Iglesia Las brujas de Zugarramurdi (2013), era germana de les actrius Enma Penella i Elisa Montes, i tia d'Emma Ozores.

 

Reconeguda com una de les més grans intèrprets espanyoles de repartiment, el que sempre se n'ha dit "secundàries", va deixar l'empremta en papers com Mauricia a Fortunata y Jacinta (1969), de d'Angelino Fons, la protagonista a Celestina (Gerardo Vega, 1996) i Régula a Los santos inocentes (1984), de Mario Camus.

Debut als 12 anys

Va debutar en el cinema amb 12 anys, a la pel·lícula de Luis García Berlanga Novio a la vista, i des d'aleshores la seva carrera va estar marcada per la falta de continuïtat, amb períodes d'allunyament de les pantalles i retorns amb papers importants.

En els últims temps, s'havia convertit en una actriu fixa de les pel·lícules d'Álex de la Iglesia, a El bar (2017), Mi gran noche (2015) i, abans de Las brujas de Zugarramurdi, a Balada trista de trompeta (2010), La comunidad (2000) i El dia de la bestia (1995).

"Álex va contactar amb mi en un moment en què jo no treballava i ens vam caure bé des del principi: tots dos som esquerrans i de Bilbao i tenim sentit de l'humor. Sempre ha estat molt tendre amb mi, però també és respectuós amb tothom, una cosa que m'agrada, això és amor per a mi", va remarcar en una entrevista amb Efe l'octubre de 2016.

Entre les condolences arran de la seva mort, el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha manifestat que "Terele Pávez deixa un important llegat actoral, com a actriu de teatre, cinema i televisió, a les generacions presents i futures de l'escena espanyola".

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, ha declarat que "en perdem una de les grans de l'escena" i ha enviat les "condolences als seus familiars i amics", abans d'acomiadar-se d'ella "fins sempre".

Terele Pávez, actriu de gran tradició familiar, amb gairebé cent títols en la seva filmografia per a cinema i televisió, també va destacar a l'escena i una de les seves últimes interpretacions va ser a Mamáááá! (2010).

Dona d'esquerres

La intèrpret, que deia de si mateixa que era "una jubilada amb pensió", no amagava que sempre havia estat una dona d'esquerres, una "esquerrana arreglada", perquè de petita no li deixaven escriure amb la mà esquerra i li van ensenyar a agafar el llapis amb la dreta, la qual cosa per a ella va ser molt dura. "Em va salvar el ballet", deia.

"L'adeu del món de la cultura a Terele Pavez serà a partir de les 10 del matí d'aquest dissabte al tanatori de San Isidro (Madrid)", segons informa en un tuit Aisge (Artistes Intèrprets Societat de Gestió).