El periodista Martí Gironell és el guanyador del XXXVIIIè Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull. El jurat, format per Anne-Laure Aymeric, en representació de BelfondCarles CasajoanaPere GimferrerGemma Lienas i Emili Rosales, ha decidit atorgar el guardó, dotat amb 60.000 euros –el més ben dotat de les lletres catalanes- a l’obra presentada com a El missatge d’una ampolla, sota el pseudònim d’Anna C. Madrazo –curiosament, el nom real de la germana del protagonista–, que oberta la plica ha correspost a Gironell, per una obra que portarà per títol La força d’un destí i que arribarà a les llibreries el 28 de febrer i que serà traduïda al castellà i al francès.

Gironell ha assegurat que “volia encomanar-se de l’esperit internacional del premi i de la història que proposo, La força d’un destí, la vida de Jean Leon, un home fet a sí mateix”. També ha confessat que, com a autor de novel·la històrica és la primera vegada que s’enfronta a una etapa tan recent, després d’El pont dels jueus; La venjança del bandoler, premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòlegL’últim abatEl primer heroi Strappo.

La força d’un destí és la vida de pel·lícula d’un emprenedor català d’origen càntabre, Ceferino Carrión, que fuig com a polissó als Estats Units, on viurà tota mena d’aventures en un escenari de luxe com Hollywood, amb personatges tan carismàtics com Frank SinatraJames DeanWarren BittyPaul NewmanElizabeth TaylorMarylin Monroe o els Kennedy. Carrión, que a Nova York canviarà d’identitat, passant a ser conegut com a Jean Leon, és, en paraules de Gironell, un personatge que marxa d’una Barcelona gris i es construeix a ell mateix allà on es complien els somnis, els Estats Units, embolcallat del glamur. Allà serà on obrirà un restaurant a mitges amb James Dean –que mor abans de signar els papers-, La Scala, on serà el receptor de converses i confessions dels comensals de luxe, que esdevinguts amics, li obrien el cor. Un món de joves estrelles, que s’havien d’ajudar per tirar endavant les seves carreres, i que tenien en “Cefe” un referent.

Gemma Lienas, membre del jurat, ha definit La força d’un destí com “una novel·la d’aventures amable”, on la Guerra Civil és tractada d’una manera molt diferent, i que inclou, també, una història d’amor.

Per escriure el llibre Gironell ha comptat amb el testimoni de la família de Carrión-Leon, i d’antics col·laboradors en el seu celler de Torrelavit, al Penedès, que va obrir en tornar a Catalunya i on va elaborar el seu propi vi, en una novel·la que ha considerat “La novel·la”, en un punt i a part a la seva carrera d’escriptor.