El Passeig Joan de Borbó, a la Barceloneta, acollirà fins al proper 2 de juliol Manicomioun espectacle de circ per a adults promogut per El Circo de los Horrores, una companyia que porta 10 anys en funcionament i que ha promogut tres espectacles: El Circo de los Horrores, Cabaret Maldito Manicomio. Aquest darrer espectacle ha generat les protestes de l'Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i d'Obertament, una associació que lluita contra l'estigmatització de les malalties mentals. Tot perquè Manicomio se situa en un antic manicomi del segle XVIII, on conviuen els bojos més estrambòtics i presenta als seus artistes caracteritzats com malalts mentals.

06 manicomio actuaciones 0054

La polèmica

Obertament assegura que el 2013 ja van retreure al Circo de los Horrores el "retrat distorsionat" i "estigmatitzador" que feia de les malalties mentals i apunta que no han fet cas al seu assessorament. "Els problemes de salut mental no són terrorífics, els prejudicis i estereotips, en canvi, sí que són molt preocupants. Cal recordar que 1 de cada 4 persones tenim o tindrem un trastorn de salut mental al llarg de la nostra vida", ha recordat una portaveu d'Obertament. L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han signat un manifest conjunt amb Obertament en el que, sense citar-se específicament Manicomio de El Circo de los Horrores, afirmen que ""Des del màxim respecte a la llibertat artística, els estereotips que projectem sobre les persones que tenen un trastorn mental s'acaben reflectint en els comportaments que tendeixen a ser discriminadors i estigmatitzants".

06 manicomio actuaciones 0613

L'espectacle

El Circo de los Horrores és una empresa que manté els seus tres espectacles en gira permanent. Només Manicomio ja mobilitza a 40 persones, i és un espectacle que ha rebut les felicitacions del públic. De fet, les entrades ja són a la venda i han rebut nombroses reserves de gent que no es vol perdre l'espectacle. La clau del seu èxit es troba en la combinació entre "la tècnica oriental i l'humor llatí". Els números acrobàtics i tècnics de circ són realitzats, en bona part, per artistes procedents de l'Europa Oriental: Rússia, Bielorrússia, Ucraïna... Molts d'ells tenen un domini tècnic fantàstic i ofereixen números de circ de primera categoria. L'espectacle d'antipodisme que presenten és realment espectacular, com ho són els números acrobàtics, tant masculins com femenins, on la sensibilitat es barreja amb el virtuosisme. Al Circo de los Horrores hi ha artistes de primera línia, capaços d'oferir els espectacles més atrevits i vistosos.

L'origen de la polèmica

El circ es desmarca del típic espectacle càndid, naïf, de circ destinat prioritàriament als infants. Aprofita tècniques del cabaret, del ball i del teatre d'avantguarda per crear un espectacle provocador. L'humor és àcid i pretén submergir al públic en un ambient fantàstic, en el que fins i tot es recorre obertament a l'erotisme. Les referències a la bogeria i l'ús dels acudits simples, barroers i populars, en aquest context, fàcilment creuen els límits del bon gust i de la sensatesa. Al show hi ha frases com "sóc una mica bipolar, em vénen ganes de matar", "es traslladarà a dements perillosos, es recomana no mirar-los als ulls", "No hi ha res com una bona descàrrega per assentar el cap", "La psicòtica... la dama somnàmbula" o "hi ha molts bojos sense control". La polèmica està servida en un espectacle que tècnicament dóna el més alt nivell.