El Loop, el festival de referència de la imatge en moviment tindrà lloc entre el 18 i el 27 de maig, repartit entre 80 espais de Barcelona. Alguns dels actes tindran lloc en centres d'art i museus, des del Museu Picasso fins a La Virreina, però molts d'altres tindran lloc a espais que normalment no tenen aquesta funció, com l'Avinguda de la Llum, al soterrani del carrer Pelai, o el pàrquing Ortigosa. Enguany el Loop, un dels encontres mundials més importants en l'àmbit del videoart, estarà comissariat per Eugeni Bonet i Antoni Mercader.

Retorn als orígens

S'ha volgut presentar, en aquesta ocasió, nombrosos treballs pioners de les dècades de 1960, 1970 i 1980.  L'Arts Santa Mònica, justament, els dedica una exposició, (Re)visionats, (Re)visitats, dedicada a revisionar, revisitar i rellegir els treballs d’Antoni Muntadas, Eugènia Balcells i Carles Pujol. Destaquen, entre les obres dels piones del videoart les instal·lacions i projeccions d’artistes com Eugènia Balcells, David Hall, Beryl Korot, Chip Lord, Mary Lucier, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Carles Pujol, Steina i Woody Vasulka, i Peter Weibel, així com les exposicions monogràfiques dedicades a figures clau com Andy Warhol (amb La música d’Andy Warhol, un conjunt de més de seixanta portades realitzades entre 1949 i 1987 que recorren la història de la música popular de la segona meitat del segle XX i els moments més significatius de l’artista), Martha Rosler (artista coneguda pel seus vídeos, foto-textos, actuacions, instal·lacions i escriptura crítica), Tony Oursler (artista pioner de l’art multimèdia), Antoni Miralda (artista conegut pel seus grans instal·lacions amb un llenguatge inconformista, festiu, barroc i kitsch que acosta l’art i la vida) i Robert Cahen (famós vídeo artista fotògraf i compositor). El Loop ha aprofitar aquesta ocasió per digitalizar 70 cintes dels pioners del videoart, que corrien greu risc de desaparèixer.

chip lord crash (2)

Ant Farm, Media Burn, Copyright © 1975 The artists.

El Loop com a mercat

Paral·lelament a l'organització d'exposicions, el Loop es presenta com un gran espai de contacte entre galeristes, col·leccionistes, comissaris, crítics, investigadors i creadors. Un lloc on alguns artistes aconseguiran vendre les seves obres, tot i que el videoart no és un tipus d'art fàcil de fer circular. El Loop Fair és un espai reservat per als professionals d'aquest àmbit que es celebra durant 2 dies, el 25 i i el 26 de maig, a l'Hotel Catalonia Ramblas. El Loop també incorpora a la seva programació les Loop Talks, xerrades, debats i conferències sobre l'arqueologia contemporània del vídeo, amb participació de creadors com Steina i Woody Vasulka, Muntadas, Mary Lucier, Beryl Korot i Chip Lord. I per potenciar als artistes joves, el Loop oferirà el premi Discover, amb una dotació de 5.000 €, al millor d'entre els vídeos que enviïn els seus creadors.

Primera muerte: retorn del desaparegut

primera mort (2)

Primera muerte. Jordi Galí, Sílvia Gubern, Àngel Jové i Antoni Llena.

Tot coincidint amb el Loop, al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), al carrer dels Arcs, es presenta una miniexposició sobre Primera muerte, l'obra pionera del videoart a casa nostra, que es va passar per primera vegada, justament, al COAC. Es tracta d'una pel·lícula realitzada el 1969 per Jordi Galí, Sílvia Gubern, Àngel Jové i Antoni Llena. Va estar durant molts anys il·localitzable, i es pensava que no la tornarien a trovar, però darrerament va ser localitzada per Imma Prieto. Com que estava en molt mal estat, especialment el so, es va haver de restaurar. La pel·lícula es divideix en dues parts: la primera està gravada a la casa de la part alta de Barcelona on vivien els artistes, i la segona es centra en les persones que acudeixen a veure el vídeo al COAC i que van ser gravades aquell dia de 1969. El passat 11 de maig, al COAC, també va haver-hi una projecció íntegra d'aquesta emblemàtica pel·lícula.

 

Foto de portada: Vasulka. Machine Vision.