L'Ajuntament de Barcelona ha presentat un projecte destinat a atreure a nous públics per a la lectura i per buscar noves formes de relacionar-se amb la literatura. Es tracta de l'app per a telèfons mòbils Literapolis BCN, disponible en versió iOS i Android, que pretén ser una eina lúdica, però rigorosa, per explicar als joves les obres literàries que passen a Barcelona. L'app és de lliure descàrrega i ja està disponible, i està pensada per a joves a partir de 14 anys.

literapolis icub

Foto: ICUB.

En l'estela de la UNESCO

Marina Espasa, coordinadora de la iniciativa Barcelona Ciutat de la Literatura de l'ICUB, ha explicat que aquesta iniciativa està vinculada al fet que la UNESCO decretés Barcelona Ciutat de la Literatura. La UNESCO estableix entre les prioritats de les ciutats de la literatura la promoció de la literatura entre els joves, i per això l'Ajuntament va decidir buscar un joc que a través del mòbil facilités el coneixement literari de la ciutat, pensat per a les escoles però que contemplés també la possibilitat de jugar-lo fora dels centres educatius (tot i que encara no hi ha dissenyat el programa de col·laboració amb els professors).

logo+literapolis 1 3

Gimcana

L'app condueix per una "gimcana literària". A diferents punts de la ciutat, previament localitzats al mòbil per GPS, els visitants trobaran pistes que els aniran conduint pels secrets d'algunes novel·les. Hauran de bellugar-se, perquè les diferents fases del joc només s'activen quan ets a prop de les pistes. Sobre cada novel·la hi ha tres tipus de joc, i en un d'aquests s'exigeix als joves que hagin llegit prèviament el llibre. En el nivell inicial, a la fi de cada recorregut, els joves obtindran el nom de l'obra, que des del principi serà oculta. Tots els itineraris acaben a biblioteques, amb la finalitat d'intentar que els joves puguin concloure la ruta amb un préstec. Es lliuraran petits regals (entrades 2x1, descomptes a institucions culturals...), obtinguts mitjançant patrocinadors, per estimular als jugadors que superin les proves. 

Literapolis a la Setmana del Llibre en Català

La finalitat de l'app és que els joves s'apropin a la literatura, però alhora que coneguin la ciutat a peu de carrer. I com a proves hauran de respondre preguntes, involucrar-se a les xarxes socials, compartir coneixements del llibre amb els seus amics... La Setmana del Llibre en Català ha organitzat dues trobades juvenils per jugar a Literapolisbcn: el 15 de setembre a les 16h30 i el diumenge 16 a les 10h30. Els joves, a més a més de provar l'app, seran convidats a una orxatada i podran conèixer personalment als autors de les obres.

Quatre rutes per començar

Hi ha en l'actualitat hi ha quatre rutes disponibles, que responen a quatre novel·les escrites en català, Els secrets del Born, Persecució a Sant Antoni, La Barcelona subterrània (centrada a l'Esquerra de l'Eixample) i Cites amb la història (ubicada a la Dreta de l'Eixample). Properament s'obriran dues noves rutes, sobre Sarrià i el Carmel, basades en novel·les escrites en castellà (de fet, el joc està penjat per jugar-lo en català o en castellà). Però el disseny és obert, i s'hi podrien incorporar moltes més rutes sobre noves novel·les.

Missió impossible?

Segons Marina Espasa els professors de secundària que han participat en les proves pilot estan entusiasmats amb Literapolisbcn. No descarta que s'ampliï molt el nombre de rutes, especialment si troben la cooperació del món editorial. Ara bé, per més que sigui positiu usar els mòbils i les noves tecnologies perquè els joves s'acostin a la literatura, és possible que si els materials que es desenvolupen no són molt potents, no aconsegueixin incentivar-los. Literapolis BCN està a anys llum, pel seu disseny, per la seva concepció i pel seu ritme, del Grand Theft Auto: San Andreas, el joc que sedueix els adolescents. Serà ben difícil que canvïin l'un per l'altre.

 

Foto de portada: Monument al llibre de Joan Brossa. Foto: Till F. Teenck.