La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, ha destacat la necessitat de feminitzar els càrrecs directius dels grans equipaments culturals: "És preceptiu que sigui així. Crec que cal fer-ho perquè és just que sigui així. No és perquè és un caprici d'algú". En una entrevista a Europa Press, després de la polèmica arran del comportament de Lluís Pasqual com a director del Teatre Lliure, ha afegit que, si es posés un home, ningú pensaria que no té prou mèrits o criteri per fer-ho: "Per què hem de pensar quan és una dona que no té suficients mèrits per ser-ho?".

Per exemple, en el cas de l'Institut Ramon Llull (IRL) --el director del qual, Manel Forcano, deixarà el càrrec el 26 de setembre-- ha considerat que "és una anomalia que en els 15 o 16 anys que existeix no hi hagi hagut una direcció duta a terme per una dona", perquè segur que hi ha candidates per dirigir-lo.

"Que no hi hagi hagut dones abans és una anomalia; que la corregim és absolutament normal", ha sostingut Borràs, i ha lamentat que a més pesi sobre la persona que corregeix una anomalia la sospita que potser no té prou mèrits per tenir aquest càrrec és absolutament injust.

Més dones a les direccions

"És una normalitat que no és normal, perquè quan no està reflectida la meitat de la població no és normal", ha dit Borràs, i ha afegit que la societat s'ha acostumat al fet que això sigui normal, però que no ho és. Borràs ha dit que té la responsabilitat de dur a terme això com a acció política i que ella predica amb l'exemple en el cas de les direccions generals.

Per ella, hi ha altres àmbits en què molta gent pensa que potser no hi ha prou dones, "però és que al món de la cultura hi ha moltíssimes dones", encara que potser no reben les oportunitats per a les quals estan preparades. Ha dit que aquest és el sostre de vidre de sempre: "Si no veus dones en llocs directius, és més difícil que, quan has de fer un relleu, pensis en dones".