Òmnium Cultural organitza, cada any, el 14 de desembre, la gran trobada de la literatura, la Nit de Santa Llúcia, en què es lliura el Premi Sant Jordi de novel·la així com altres guardons. L'any passat la festa ja va veure's profundament alterada, perquè el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i altres dirigents independentistes, eren empresonats. Però si el 2017 Cuixart havia dirigit els preparatius de la festa des de la seva oficina d'Òmnium, enguany s'ha vist obligat a fer-ho des de la presó de Lledoners, on porta més de 300 dies empresonat. Aquest dilluns va rebre la visita de l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, per preparar l'acte, que enguany se celebrarà a la cocapital vallesana.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, i Roser Sebastià, membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, i Roser Sebastià, membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural, abans de visitar Cuixart. Foto: Òmnium Cultural.

Solidaritat amb els presos

L’objectiu de la trobada era doble. D’una banda, definir la propera Festa de les Lletres Catalanes. De l’altra, l’alcalde de Sabadell ha volgut traslladar personalment a Jordi Cuixart el compromís del govern municipal i de la majoria del ple amb la defensa de la llibertat dels presos polítics així com conèixer de primera mà la seva situació després de més de 10 mesos en presó preventiva sense judici.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que “ningú impedirà que seguim treballant incansablement per la cultura i la cohesió. Farem una Nit de Santa Llúcia fantàstica a Sabadell. Mai resignats, i sempre tossuts, com deia Joan Oller". De la seva banda, l’alcalde Maties Serracant ha destacat que “és ben trist haver d'anar a la presó per començar a concretar amb Òmnium Cultural els detalls de la Nit de Santa Llúcia que enguany tenim la sort d'acollir a Sabadell; en democràcia no hi pot haver presos polítics.” Així mateix, ha reiterat que “ens satisfà enormement que la ciutat aculli enguany un dels esdeveniments culturals més rellevants del nostre país com és la Nit de Santa Llúcia”. Cuixart també ha posat en relleu la importància d’aquest esdeveniment literari per “integrar al seu voltant la cultura viva de la ciutat, des d’allò més tradicional fins al més contemporani, posant de relleu la rellevància cultural de Sabadell. La Nit ha de ser una gran oportunitat per generar noves relacions al conjunt de la ciutat”.

A la trobada a la presó de Lledoners també hi van ser presents Roser Sebastià, membre de la Junta d’Òmnium, i altres representants de l’Ajuntament de Sabadell per tal de començar a treballar en el programa d’activitats culturals i cíviques prèvies a la Nit de Santa Llúcia.

Els premis més rellevants de les lletres catalanes

La Nit de Santa Llúcia és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es lliuren els premis més rellevants de les lletres catalanes, on destaquen el Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Carles Riba de poesia i el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions. També es lliuren, entre altres, el Premi Muriel Casals de comunicació, el Premi Internacional JB Cendrós i el Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies. Finalment, s’hi anuncien els tres finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any. Organitzat per Òmnium Cultural, és un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural dels Països Catalans.

La vetllada literària és la part central i culminant d’un conjunt d’activitats prèvies que es duen a terme a diferents espais de la ciutat que l’acull durant el mes de novembre i desembre. Aquests actes i la vetllada literària de la Nit de Santa Llúcia reben el nom genèric de Festa de les Lletres Catalanes. Les darreres edicions s’han celebrat al districte de Nou Barris de Barcelona (2017), l’Hospitalet de Llobregat (2016) i Tortosa (2015).