El Museu de l'Hermitage de Sant Petersburg, un dels més grans del món, acull una exposició sobre Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí. Per primera vegada, l'obra dels surrealistes catalans arribarà al públic rus, amb una exhibició que compta amb obres de pintura, però també escultures i obres gràfiques. Són 70 peces de 29 artistes procedents al Museu de l'Empordà de Figueres, del Museu Cau Ferrat de Sitges, del Museo Thyssen-Bornemisza de Madrid i de col·leccions privades. La comissària de l'exposició és Alicia Viñas. A la inauguració hi han assistit el conseller de Cultura, Santa Vila, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. La Conselleria de Cultura vol que aquesta visita obri noves vies de col·laboració entre l'Hermitage i els museus catalans.

L'Empordà i el surrealisme

L'exposició no es limita a presentar l'obra de Dalí, sinó que vol emmarcar-la en el context del surrealisme empordanès, perquè aquesta comarca es considera l'autèntic bressol del surrealisme espanyol. L'exposició incorpora referències als artistes anteriors a Dalí, que van donar a conèixer els paisatges de l'Empordà fora de les seves fronteres, com Eliseu Meifrèn, Ramon Pichot i Gironès, Sigfrid Burmann o Josep Blanquet. També dedica un ampli espai a la figura de Juan Núñez, el gran mestre de Dalí, de l'Escola Municipal d'Art de Figueres, i es fixa en la influència que va tenir en alguns dels companys de Dalí. Finalment, l'obra acaba amb obres de Dalí i dels seus companys surrealistes, com Joan Massanet, Àngels Planells, Evarist Vallès, Jaume Turró o Antoni Pitxot. Entre les peces més destacades hi figura un gran quadre de Dalí del 1944: Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar.

Un catàleg complet

L'Hermitage ha editat un catàleg molt complet de l'exposició, amb 230 pàgines de text, que incorpora reproduccions de totes les obres exposades. Inclou nombrosos articles fets per especialistes catalans com Arnau Puig, Eduard Carbonell, Joaquim Tremoleda, Rafael Santos Torroella o Anna Capella. L'exposició serà oberta a l'Hermitage fins al 5 de febrer i es podrà contemplar, a partir del mes de març, al Museu del Tabac d'Andorra.

 

Foto de portada: cartell de l'exposició. Lluna prop del mar (1947), d'Àngel Planells i Cruañas (1901-1989). Col·lecció Joan Gaspar i Farreras.