Era una de les principals figures de la selecció d’atletisme alemanya que havia de participar en els Jocs Olímpics de Berlín 1936, però les autoritats nazis van voler evitar que una atleta jueva es coronés davant de Hitler. 

Cinematogràficament Berlin 36 (2009) no és gran cosa, però gràcies a aquesta producció dirigida per Lothar Kurzawa i protagonitzada per Karoline Herfurth, Sebastian Urzendowsky i Axel Prahl vam descobrir la increïble història de la saltadora d’alçada Gretel Bergmann.  

Nascuda el 2 d’abril de 1914 a Laupheim, una petita ciutat al sud d’Alemanya, filla d’una família de comerciants jueus, Bergmann va començar a practicar l’atletisme el 1930, destacant ràpidament en l’especialitat de salt d’alçada. Tant és així que un any més tard va batre el rècord alemany de la modalitat, deixant la marca en 1,51 metres. 

Amb l’arribada del partit Nazi al poder i volent evitar-li la persecució contra els jueus que ja aleshores començava a sacsejar Alemanya, el juny de 1933 els seus pares van enviar Gretel a Anglaterra. Mesos més tard, Bergmann va prendre part dels Campionats Britànics d’Atletisme, aconseguint un nou rècord d’Alemanya en la seva disciplina: 1,51 metres.

Alertades dels progressos de la jove saltadora i a les portes d’acollir les Olimpíades de 1936, les autoritats alemanyes, volent donar una imatge de país tolerant on tots els seus ciutadans podien viure lliurement fos quina fos la seva raça o religió, van demanar a la Gretel que tornés al seu país. Rere la invitació hi havia l’amenaça d’emprendre represàlies contra la seva família si decidia quedar-se a Anglaterra. No només va regressar, sinó que en un campionat de preparació un mes abans dels Jocs, va superar una vegada més la seva marca, situant-la ara en els 1,60 metres. 

Tement que una esportista jueva es coronés amb l’or davant de Hitler, dues setmanes abans de l’inici de les Olimpíades de Berlín, el Comitè Olímpic Alemany la va excloure del seu equip d’atletisme. La seva plaça va ser ocupada per Dora Ratjen, saltadora que dos anys més tard es va descobrir que, en realitat, era un home! 

Gretel Bergmann va emigrar als Estats Units on es coronaria campiona de salt d’alçada els anys 1937 i 38. L’esclat de la Segona Guerra Mundial va posar punt final a la seva trajectòria esportiva. En honor a la seva persona i intentant restituir tots els mèrits que li havien estat negats, l’agost del 2014 una de les principals avingudes d’accés a l’Estadi Olímpic de Berlín va ser renomenada com Gretel-Bergmann-Weg.