El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de la Vila de Gràcia, escalfa motors per acollir el 30è Festival Folk Internacional Tradicionàrius. Aquest divendres tindrà lloc la primera de les més de cent actuacions que es desenvoluparan d'aquí a la Revetlla de Sant Joan. Serà l'edició més ambiciosa de totes les que s'han convocat a aquest festival: més de cent grups amb més de 500 participants. Hi haurà 48 concerts, 14 sessions de ball i 17 presentació de discos. Una programació centrada en els grups dels Països Catalans, que representen el 70 % dels espectacles. Les entrades ja són a la venda.

Concert inaugural

El divendres 13, el CAT acollirà el concert inaugural que commemora els 30 anys del Festival. S'iniciarà amb un cercavila, de la Plaça de la Vila a l'Artesà, a càrrec de grup de percusió Kabum i de la formació grallera Guirigrall. Comptarà amb la participació de tots els artistes i grups que van participar en la primera edició del festival, entre ells: Retaule, Rosa Zaragoza, els Ministers de la Vila Nova... Jaume Armella serà el mestre de cerimònies a aquesta sessió única en què hi actuaran artistes veterans que no han deixat mai d'estar en actiu.

Aniversaris

El Tradicionàrius ha volgut destinar un espai destacat als aniversaris. Maria del Mar Bonet celebrarà els cinquanta anys de trajectòria amb un concert dedicat al disc Cavall de Foc; cinquanta n’acompleix també el Grup de Folk, que ho festejarà amb l’edició d’un llibre signat per Ferran Riera; Rosa Zaragoza en celebrarà trenta amb un concert antològic; i la Festa dels Foguerons —un transplantament de la festa de Sant Antoni des de Sa Pobla al barri de Gràcia de Barcelona— acomplirà 25 anys amb una festassa on hi haurà representació mallorquina (Al Mayurqa, Marjal en Festa) i menorquina (Maria Jesús Martí i Es Bastió de s’Illa).

Presència d'històrics

En aquest 30è aniversari, el Tradicionàrius ha volgut retre homenatge als grans de la música popular, com els aragonesos La Ronda de Boltaña; la carismàtica banda castellana Nuevo Mester de Juglaría; el mestre de la tenora Jordi Molina que estrenarà un nou treball; el sempre inquiet Eliseo Parra; els incansables capitosts del folk pirinenc El Pont d’Arcalís juntament amb la jove fornada de l'Orquestrina Trama; l’eivissenc antic membre d’Uc Isidor Marí que actuarà amb els Projecte Mut; o Els Solistes de la Costa que retornen als escenaris per a protagonitzar una de les sis nits de ball folk que proposa el cicle juntament a formacions com els sempre inspirats Fetén Fetén, el duet d’acordions 21 BOuTONS, que enregistrarà un nou CD en directe, els occitans Coriandre o els bretons Spontus amb Manu Sabaté. La música valenciana també tindrà la seva representació amb els Urbàlia Rurana presentant el seu llargament esperat nou disc, Josep Aparicio “Apa” i la presentació del seu nou treball Flamencianes i el grup integrat per dones Sis Veus per al Poeta amb l’espectacle Homenatge musical a Vicent Andrés Estellés.

Els emergents

Però el 30è Tradicionàrius vol reservar espai per promoure les noves generacions, per això compta amb l’ambiciós espectacle sonor 360º que arriba de la mà del grup Riu; l’agosarada reformulació del cançoner popular mallorquí, des de paràmetres pròxims al free jazz, que fa Joana Gomila; la nova veu de la cançó aranesa Alidé Sans; la Rufaca Folk Jazz Orquestra, darrer projecte de Sergi Vergés; o el combo gralla-acordió de Criatures, guanyadors de la darrera edició del concurs Sons.

Un dels principals atractius del Tradicionàrius és la seua capacitat dinamitzadora de noves propostes, com les que poden sorgir del punt de trobada Les Vespres del Dimecres que coordina Marcel Casellas o dels Duets de La Taverna del C.A.T.; les nits de “carta blanca” atorgades a Aleix Tobias i Xavier Batllés amb Morena; o el “ball minifolk” on un músic actual interpreta el repertori d’un músic tradicional escollit ad hoc.

Col·laboracions

Finalment, el Tradicionàrius també ha volgut comptar amb diverses col·laboracions especials: per exemple la d’Els Francolins amb la Cobla Sant Jordi materialitzada en un nou CD; l’aliança de Coetus i Carles Dénia; de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Banda Lira Ampostina; de Mesclat i la Cobla Catalana dels Sons Essencials que s’encarregaran de l’espectacle de cloenda; o de dos grans noms de la cançó europea: Martin Carthy i Ruper Ordorika.

Més enllà de Gràcia

Tot i que el focus central de tot el Tradicionàrius és l'Artesà, al barri de Gràcia, aquest festival fa temps que ha mostrat la seva vocació de difondre's pel territori mitjançant aliances amb d'altres trobades. Enguany està prevista la col·laboració del Tradicionàrius amb el Garrotxinàrius d’Olot, la Violinada d’Argelaguer, el Rubrifolkum de Sant Boi de Llobregat, el Folkestoltes de Celrà, el Xàbia Folk, el Cant al Ras de Massalfassar i el Festival de Música Tradicional i Popular Desfolca't de Calaf. I, paral·lelament, estendrà les activitats per altres parts de Gràcia, i especialment pels mercats: en el marc del cicle Folk als mercats s'han previst diverses actuacions al Mercat de la Llibertat, al de Lesseps, al de l'Abaceria, al de l'Estrella...