Les vacances són per descansar i oblidar-se de la feina i les classes, ara bé, no tot és relaxar-se durant aquestes dates. Si ja estàs cansat de prendre el sol i jaure sota l’aire condicionat, què millor que les festes majors per sortir a moure l'esquelet, impregnar-se de cultura popular i gaudir amb els amics!.

La majoria de festes majors se celebren entre juny i setembre; si t’has perdut les de juny i juliol et portem una guia de les celebracions imprescindibles d’agost i setembre (I si no te les has perdut, però el cos encara et demana més festa, aquesta també és la teva guia).

Roses (10 - 15 d'agost)

La de Roses és una de les festes majors més esperades de l'Alt Empordà, amb un munt d'activitats per a totes les edats. Amb bona música de barraques que portarà grups consolidats com Zoo i una de les bandes referents de la Movida dels 80, Seguridad Social.

Més d’una quarantena d’activitats per totes les edats com tallers i espectacles infantils i visites guiades pel Port i la Llotja per conèixer tots els secrets de la pesca.

Festes de Gràcia (15 - 21 d'agost)

I per acabar, unes altres festes imprescindible del territori català són les del barri de Gràcia de Barcelona. Probablement són les més vistoses ja que el que les fa conegudes és la guarnició dels carrers. Els veïns del barri dediquen hores i hores durant l'any a preparar les decoracions que transporten els visitants a un altre món. 

festes gràcia

festes gracia   alexandre lopez flickr

Enguany 21 carrers guarnits participen en el concurs, i al llarg dels set dies es duran a terme gairebé un miler d’activitats. L'imaginari festiu gracienc s'enriquirà amb la incorporació de l'Àliga de Gràcia, i també es presentarà el recentment creat Esbart Vila de Gràcia.

Sitges (19 - 27 d'agost)

La festa major de Sitges també està declarada Festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat i se celebra en honor a Sant Bartomeu apòstol. Si t’animes a anar a les festes de Sitges no donaràs a l’abast de tants concerts, aquests són alguns dels artistes que hi haurà enguany: Ramon Mirabet, Mishima, El Petit de Cal Eril, Sabor de Gràcia, Núria Graham, Buhos i Amaia & The Free Fall Band (Amaia és la guanyadora de la darrera edició d’Operación Triunfo).

El 23 d’agost els carrers de Sitges s’ompliran de cultura popular amb la Processó Cívica, i a la nit hi haurà el tradicional i espectacular castell de focs.

Aquelarre de Cervera (24 - 26 d'agost)

L’Aquelarre de Cervera és més que una festa major convencional amb concerts i atraccions pels més menuts; l’Aquelarre és la festa del foc i les bruixes de les Terres de Ponent. Des de 1978 se celebra l’últim cap de setmana d’agost i el seus grans protagonistes són el Mascle Cabró i les bruixes.

La festa grossa és dissabte, i comença amb l’encesa de la Universitat: un espectacle amb foc i pirotècnia a la façana de l’edifici. Acte seguit s’invoca el Mascle Cabró i hi ha el Ball de Diables, tot plegat culmina amb l’Escorreguda.

I per amenitzar el foc què millor que bona música? A l’Aquelarre 2018 hi actuaran el septet femení Roba Estesa, el grup de música folk Ebri Knight, la Companyia Elèctrica Dharma i els terrassencs Doctor Prats, que enguany porten disc nou, entre molts d’altres.

La Seu d'Urgell (24 - 28 d'agost)

Seguim per Lleida i anem fins a La Seu d’Urgell, un municipi del Pirineu amb una festa molt sonada. Aquesta edició porta els valencians Zoo i els Catarres a la capital de l’Alt Urgell, dos dels imprescindibles de les festes d’estiu. Ara bé, el que més abunda a les festes d’aquest municipi són els grups de versions.

No ens enganyem, quan sortim de festa ens agrada ballar i cantar com si s'acabés el món les cançons més emblemàtiques dels 80, 90 i 2000. Els grups de versions són els imprescindibles de La Seu d’Urgell, aquest 2018 hi haurà la Banda Neon, Tremendos i Pachucos i el seu show esbojarrat.

Aparentment la de La Seu pot semblar una festa qualsevol, però segur que no n’hi ha cap altra on els concerts es fan en un descampat replet de caravanes. Sí, caravanes atrotinades de colors que pertanyen a les diferents colles de joves del municipi. Una volta per les caravanes és una invitació a una copa assegurada, n’hi ha més de 60!.

Vilafranca del Penedès (29 d'agost - 2 de setembre)

La festa major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès és, a l’igual que Santa Tecla, una cita obligada pels amants dels castells. Els balls populars que passegen el Sant en forma de processó quasi cada dia matí i vespre, la gran diada castellera del 30 o l’entrada a la Basílica de Sant Fèlix són alguns dels moments més esperats pels vilafranquins i per tots aquells que visiten la localitat.

Pel que fa a la música, hi haurà concerts de Cesk Freixas, Buhos, La Raiz, Animal i Ebri Knight.

Tarragona (14 - 24 de setembre)

Les de Tarragona són de les més grans que hi ha a Catalunya, i sobretot de les que duren més dies. Les Festes de Santa Tecla, en motiu de la patrona de la ciutat, tenen el reconeixent de Festes d'interès turístic nacional, que atorga el govern espanyol, i el reconeixement de Festa tradicional d'interès nacional, atorgat per la Generalitat.

Si vas a Tarragona en època de festes no et pots perdre ni el Seguici Popular, amb diables, gegants, cap grossos, bèsties i danses populars, ni els castells. La diada de Santa Tecla és el 23 de setembre, el dia principal de la festivitat, i reuneix les quatre colles castelleres de la ciutat: els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.