El Saló del Còmic ha entregat els seus premis d'enguany. El premi a la millor obra d'autor espanyol ha estat per a l'àlbum Els fantasmes de Gaudí. El Gran Premi, que reconeix tota una trajectòria professional, ha recaigut en Josep Maria Blanco. El premi a la millor obra d'autor estranger ha estat per a Una aventura de Spirou. El botones de verde caqui. Javi Castro ha rebut el guardó a l'autor revelació. Nimio ha obtingut el premi al millor fanzine i el guardó del públic, donat per votació popular, ha estat per a Ekhö. Mundo Espejo 3. Hollywood Boulevard. S'han donat dos premis honorífics als italians Paolo Eleuteri Serpieri i Lele Vianello.

Un còmic modernista

Els fantasmes de Gaudí (Dibbuks) és un thriller. Una caixera de supermercat salva un avi quan és a punt de ser atropellat; ella està convençuda que no era altre que Gaudí. Però paral·lelament apareixen un munt de cadàvers en alguns dels edificis emblemàtics de l'arquitecte. El guió d'El Torres té un gran ritme i es combina de forma molt adequada amb la tasca del dibuixant, Jesús Alonso Iglesias, que s'ha impregnat de l'art modernista barceloní i l'ha reflectit de forma molt suggestiva a l'àlbum.

Retorn a TBO

El Saló s'ha caracteritzat aquest any pels homenatges a Ibáñez. Però també ha volgut retre honors a un altre històric català de la vinyeta il·lustrada: Josep Maria Blanco Ibarz, un dels autors emblemàtics del TBO, la gran competència de la factoria Bruguera. Blanco va ser el creador de la sèrie Los Kaikus i, més tard, durant anys, va dibuixar La familia Ulises. Tot això ho feia mentre treballava en un banc: una feina que no va deixar fins a la jubilació. I malgrat tot, produïa més del que les revistes podien acceptar. Per això firmava amb dos noms: Blanco i Ibarz. A més de les seves col·laboracions en revistes, va fer àlbums sencers (com Otto el Cañón Humor Blanco), dibuixava postals amb dedicatòria i va elaborar una col·lecció d'imatges de Barcelona amb molts personatges.

El nou Spirou, als anys quaranta

La vella sèrie Spirou va ser creat per Rob-Vel el 1938, però el personatge va ser patentat per l'editorial Dupuis. En realitat, va agafar la seva màxima popularitat quan el dibuixava Franquin, del 1946 al 1969. Spirou no s'ha deixat d'editar, però ha canviat molt de tipologia. Des del 2005, els propietaris de l'editorial promouen una nova línia: "Une Aventure de Spirou et Fantasio par..." en què diferents autors de gran anomenada publiquen un episodi d'aquests personatges, sense interferir en la sèrie habitual. En aquesta ocasió ha treballat en l'àlbum el guionista Yann, que ja havia participat en alguns àlbums d'Spirou i del Marsupilami, i el dibuixant Olivier Schawartz, que ja havia treballat amb Yann a Gringos locos. Per a aquest episodi, situat a la Bèlgica de la Segona Guerra Mundial, Spirou deixa el seu típic uniforme vermell per posar-se'n un de color caqui, més d'acord amb els temps.

La victòria de la síndria

El premi a l'autor revelació espanyol ha recaigut en el jove lleonès Javi de Castro (1990). Durant els darrers anys havia col·laborat amb molts fanzines, fins i tot amb alguns de gran prestigi com Thermozero. Fa dos anys va publicar el seu primer àlbum: Ilustrofobia. El seu darrer treball, que li ha merescut aquest premi, és Sandía para cenar (Thermozero Cómics). El premi al millor fanzine és per a la revista mensual Nimio (Nuez Ediciones); l'elaboren Anabel Colazo, Ferro, Luis Yang, María Ponce i Núria Tamarit.

Homenatge al Hollywood d'aquells temps

El premi del públic, per votació popular, ha recaigut en Ekhö. Mundo Espejo 3. Hollywood Boulevard, de Christophe Arleston i Alessandro Barbucci. L'obra se situa en un món fantàstic amb grans concomitàncies amb Hollywood. D'aquesta forma, el guionista es permet agafar a Billy Wilder com a guia i incorporar personatges ja mítics com Liz Taylor, Marylin Monroe o JFK. Aquesta és la tercera edició d'Ekhö. El primer episodi ens duia a Nova York, el segon a París, i el quart episodi de la sèrie està dedicat a Barcelona, retratada com una ciutat d'artistes, i de gats.