Des d'aquest divendres, una exposició a cavall entre Perpinyà i Ribesaltes, "L'Espagne déchirée, 1936-1939" ("L'Espanya estripada, 1936-1939"), repassa la guerra civil espanyola a través de 132 fotografies, una trentena de les quals són inèdites. La mostra, promoguda pel Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà i sota la direcció del periodista, Gilbert Grellet, ha revisat el prestigiós arxiu de l'Agència France Press (AFP) i la col·lecció privada del periodista i fill de republicà, Michel Lefebvre. Però no només això. Grellet ha localitzat recentment una col·lecció fotogràfica d'un soldat del bàndol nacional, Mario Blanco, que va captar el conflicte i que els seus hereus van cedir a un museu de Pontevedra. Se n'exposaran cinc. La mostra es podrà visitar fins al proper 17 de maig.

Guerra i exili

"L'exposició ofereix un panorama complet de la Guerra Civil i ho fa en dues parts: la guerra i l'exili", assegura el seu director artístic. Grellet, periodista i escriptor, va treballar durant molts anys a l'AFP i també ha escrit diversos llibres, entre els quals un sobre la no intervenció de les "democràcies occidentals" al conflicte espanyol. La mostra és fruit de la unió entre el seu coneixement i interès per aquest episodi històric i la voluntat del Centre Internacional de Fotoperiodisme d'oferir dues o tres grans exposicions anuals. "Crec que és molt interessant perquè serà la única gran exposició sobre la Guerra Civil organitzada aquest any a França", augura Grellet. El projecte compta, en realitat, amb dues exposicions vinculades entre si. La més gran és la que des de divendres es pot veure a Perpinyà. El Convent dels Mínims, un dels escenaris del Visa Pour la Image, acull un centenar de les 132 imatges que conformen les dues mostres. Aquí, les instantànies se centren en el preludi de la guerra; les principals batalles; els seus protagonistes i la fi del conflicte. Es tracta d'una exposició "didàctica" i dividida en deu parts que repassen el curs de la guerra així com alguns episodis concrets, com el de l'esquadrilla aèria d'André Malraux, que va enviar ajuda i avions als republicans quan Europa els havia girat l'esquena. A Ribesaltes, l'exili dels republicans esdevé el protagonista. Aquestes fotografies s'exposen al Museu del Memorial de Ribesaltes, un impressionant edifici dissenyat per Rudy Ricciotti, que commemora a tota la gent que va morir o patir en aquests camps: republicans espanyols, jueus, gitanos, soldats de l'Eix, simpatitzants del Front d'Alliberament Nacional algerià, harkis algerians... Un record dels episodis més terbols de la història recent de França.

Descobriments

Aquesta recopilació d'imatges ha permès posar al descobert algunes instantànies que mai abans s'havien exposat. La majoria provenen de l'arxiu de l'AFP i de la col·lecció privada de Lefebvre, una de les més importants en material sobre el conflicte bèl·lic. Entre elles, s'han localitzat una fotografia inèdita dels bombardejos de Madrid, una altra dels soldats republicans a la batalla de l'Ebre i una tercera d'una miliciana, que va resultar ser una periodista de les Brigades Internacionals. També ha permés posar en valor les fotografies llegades pels hereus del soldat franquista Mario Blanco Fuentes. De les 500 fotografies dipositades al Museo Manuel Reimóndez Portela de A Estrada, se n'han digitalitzat una seixantena i Grellet va aconseguir que en cedissin cinc per a aquesta l'exposició. "Hi ha fotos inèdites, com una de Franco fent un pícnic amb Serrano Suñer, imatges de la batalla de Terol o la d'uns refugiats camí d'un camp de concentració", explica Grellet.

Preparatius

La tasca de documentació no va ser senzilla. Grellet diu que la tria la va fer amb l'ajuda de documentalistes de l'AFP i del propi Lefebvre però que hi ha moltes imatges que no s'han pogut utilitzar. "Va ser un treball una mica complicat perquè l'arxiu de France Press té moltíssimes imatges, algunes que mai s'han fet servir. Però n'hi ha que són molt difícils d'identificar i no hi havia suficient informació", assegura. Grellet afirma, a més, que la voluntat de l'exposició és mostrar el conflicte des de tots als angles i que, per això, han volgut incloure-hi imatges captades per tots dos bàndols. "La veritat és que aquesta guerra continua dividint les opinions a Espanya i a França", remarca.