Avui s'ha presentat la programació del MACBA per a l'any 2016. El director del Museu, Ferran Barenblit, ha expressat la seva voluntat que el museu funcioni com un espai d'autocrítica del món artístic, on aquest es contempli des d'una posició de no-hegemonia. Barenblit ha expressat la seva preocupació per avançar cap al Museu del futur. I, sobretot, per mantenir el contacte directe amb l'acció ciutadana en un temps on la mateixa idea de museu està en debat. El director del MACBA ha afirmat la seva voluntat de posar fi a la dicotomia entre productors i consumidors d'art, tot assegurant que el museu ha de deixar de ser una institució que faci d'intermediari entre ambdós.

Punk, una visió des de Barcelona

El MACBA afirma voler equilibrar la voluntat d'adreçar-se a un públic local amb l'ambició de tenir un impacte internacional. L'exposició Punk, que s'estrenarà al mes de maig, s'integra plenament en aquesta visió. L'exposició ja havia passat anteriorment per Madrid i per Vitòria, però s'ha ampliat i s'ha completat amb molts materials catalans. De fet, el seu comissari, el crític David G. Torres, és barceloní, i entre els artistes exposats s'hi compta Jordi Colomer. L'exposició, una de les més esperades de l'any, vol explorar el punk, des dels seus orígens fins a l'actualitat, però no limitant-se a l'aspecte musical, sinó centrant-se en el seu impacte sobre el panorama cultural. "Tothom té referents culturals al punk", assegura Ferran Barenblit.

Una nova exposició de la col·lecció MACBA

Al juny, s'obrirà una exposició que pretén donar a conèixer els fons propis del MACBA (integrat actualment per quasi 6.000 peces). L'exposició tindrà com a comissaris al propi director del MACBA i a Antònia Maria Perelló, i es mantindrà exposada fins l'abril de 2017. El seu objectiu: considerar l'art com una forma de reflexió política. La peça estrella d'aquesta exposició serà la instal·lació Entrevendo, de Cildo Meireles.

entrevendo1

Altres exposicions

La primera exposició d'aquest any es farà al Convent dels Àngels i presentarà instal·lacions i vídeos de José Antonio Hernández-Díez. A l'abril una mostra analitzarà el món de l'art a través de l'obra de Andrea Fraser, que es qüestiona les seves relacions amb els diferents actors vinculats al món artístic. A partir del setembre, el MACBA acollirà l'exposició Contra la fotografia. Història anotada de l'Arab Image Foundation, en què es mostrarà material fotogràfic procedent del món àrab i de la seva diàspora i es presentarà de tal forma que faciliti una reflexió sobre la relació entre fotografia, estètica i memòria. Un mes més tard, es presentarà l'exposició Miralda. MADEINUSA, on s'exposarà l'obra d'Antoni Miralda, un terrassenc instal·lat als Estats Units, inspirador del Food Cultura. Clourà l'any una exposició sobre Els vuitanta, que se centrarà en l'Estat espanyol dels anys vuitanta i es preguntarà sobre l'ús polític de l'art i la cultura.

miralda 1

Any de canvis per al museu

El nou director del museu només porta uns mesos en el càrrec. Va assumir-lo després que el seu antecessor, Bartomeu Marí, renunciés a la direcció, després de l'escàndol sorgit per la censura a una escultura on apareixia Joan Carles I sodomitzat. Els canvis al museu no només afecten la direcció. En els darrers mesos el MACBA ha patit un canvi d'adscripció administrativa, i ha passat a dependre de l'Ajuntament, que és la institució que més diners aporta al seu pressupost (4.300.000 euros sobre un total de 10.400.000 euros per a l'any 2016, 200.000 euros menys que el 2015).

Noves formes de gestió

El nou sistema de gestió implicarà la sortida a concurs públic de diverses places de l'equip tècnic del Museu i nous procediments administratius. El nou director ha expressat la seva voluntat de potenciar les activitats de recerca del museu, tot impulsant la biblioteca i l'arxiu. I també s'ha previst donar el màxim relleu a les visites guiades, als programes escolars i al programa MACBA en família. El discutit conveni amb La Caixa, en canvi, sembla lluny de concretar-se.

Un projecte arquitectònic sense tancar

El MACBA manté la seva voluntat d'expandir-se "abraçant la plaça", estenent-se a l'espai del Convent dels Àngels. De fet, una de les exposicions d'aquest any ja està programada a l'espai de l'altra banda de la plaça. Ara bé, encara està en fase d'estudi el passadís subterrani que hauria de comunicar els dos edificis per sota de la plaça; en el millor dels casos no s'obriria fins el 2017. I la possibilitat d'ampliar el museu amb un nou lloc d'exposicions a l'església situada al carrer Montalegre encara és molt llunyana.

 

Fotos: No Future, de Jordi Colomer, Entrevendo, de Cildo Meireles, i Santa Comida, d'Antoni Miralda.