Els Encants són un paradís per als amants de les coses antigues, els aficionats a arremangar-se i buscar, entre grans piles d'objectes diversos, el tresor amagat. Hi ha autèntics experts en els encants, que són capaços de detectar una antiguitat en un munt de peces velles sense cap valor; individus capaços de destriar un llibre valuós entre centenars de best-sellers atrotinats... Als Encants s'hi pot anar amb cinc euros i tornar amb una perla, però també anar carregat de bitllets i quedar-se amb les mans buides. I això és part dels Encants. Ara els Encants Nous ajunten l'oferta comercial dels Encants de sempre amb una interessant oferta gastronòmica. Això sí, els Encants tenen el seu ritme particular: només obren dilluns, dimecres, divendres i dissabte. I, per trobar els millors productes cal matinar, perquè poden volar. Si s'arriba a quarts de vuit o les vuit, es podrà veure l'espectacle més curiós: la subhasta dels lots de productes entre els venedors.

Els Encants Nous. Fotografia: Jahidalgoaloy. Viquipèdia.

El tria i remena

La planta baixa. Aquests són els Encants dels viciosos de veritat: robes, cargols, llibres, llums, eines, sostenidors, rellotges, joguines... Objectes nous, en les seves caixes, i productes vells, bruts i completament trencats. Tot barrejat i tot tirat per terra. I tot a preu de saldo. Aquí, la paciència, l'ull i la gimnàstica tenen la seva recompensa. Els qui són capaços d'ajupir-se parada rere parada, remenant objectes aparentment inservibles per veure què amaguen a sota, al final troben alguna meravella. El que és imprevisible és saber quina meravella serà. Aquí, al nivell de terra dels Encants Nous, és també on la gent va a la recerca de saldos, de roba, d'eines, de bolígrafs... En aquests temps de crisi hi ha gent amb pocs recursos que aconsegueix vestir tota la família, amb pressupostos miraculosos, gràcies als Encants. I, a poca distància, fora ja del recinte, s'organitza un veritable top manta de la misèria: no es venen imitacions de samarretes del Barça per a turistes, sinó productes extrets dels contenidors per als més pobres dels pobres. L'altra cara d'una Barcelona que sorgeix, imponent, a partir de la Torre de les Aigües, al 22@.

Els Encants Nous. Fotografia: Jahidalgoaloy. Viquipèdia.

Els Encants chics

Hi ha una certa diferència entre el pis inferior dels Encants, on hi ha de tot, i col·locat de forma caòtica, i les paradetes del pis superior, on els objectes són molt més triats, i se'ns presenten de forma més ordenada. De fet, sovint els millors objectes del pis inferior acaben a les botiguetes de brocanters, antiquaris i llibreters de vell situades a sobre seu. Els productes, aquí, són més econòmics que a  bona part de les botigues especialitzades de la ciutat, però no hi ha preus regalats. Ara bé, hi ha afeccionats als llibres, al col·leccionisme, a l'art o a les coses antigues que hi van molt sovint i que acaben per trobar algunes peces a bon preu.

Els Encants Nous. Fotografia: Mercats de Barcelona.

Nous Encants

L'edifici dels Encants Nous es va inaugurar el 2013. Va ser construït per l'equip d'arquitectes B720, dirigit per Fermín Vázquez. L'objectiu era oferir una protecció per la pluja i el mal temps, però alhora mantenir la impressió d'un mercat a l'aire lliure. Això es va aconseguir mitjançant una coberta de gran alçada plena de miralls, que reflecteixen la llum en diferents direccions. Si els Encants Vells eren un reducte de vells barcelonins i nous immigrants, als Encants Nous el públic és molt més diversificat; ara es considera el màxim exponent de la cultura vintage. Darrerament, fins i tot hi comencen a arribar els turistes. I, de tant en tant, s'hi organitzen festes i concerts... Els Encants han sortit de la marginalitat.

Bars dels Encants Nous. Fotografia: Stop & Mos.

Després de la compra

Els Encants Nous incorporen una diversificada oferta gastronòmica, que complementa la comercial. Dels antics bars que hi havia als Encants Vells, només n'han sobreviscut dos: El Bellcaire i La Palmera: un a la planta baixa i l'altre al primer pis. A més a més, hi ha un restaurant, El Mirall, que té una entrada directa per l'exterior del recinte, i que ofereix cuina mediterrània. A la part superior del mercat hi ha mitja dotzena de petits locals que ofereixen Street Food. El menjar es pot endur, o menjar a les taules que hi ha al mateix recinte. Hi ha el Gall Encantat, especialitzat en plats fets amb aus de corral; el Mucho Gusto, Pizza y Más, dedicat a la cuina italiana (pizza en porcions, empanades i pastes); el Peixet als Encants, que porta la cuina de marisc i peix del Kiosko Universal de la Boqueria als Encants Nous; el Fogó, que es dedica sobretot a les coques de recapte i les tapes creatives. Sobretot, us recomano aturar-vos al Stop & Mos, l'establiment de Jackie Dunfoy i Toni López. És famós per fer uns magnífics entrepans, ja que compren el pa al que es considera el millor forn de Barcelona. Entre els seus entrepans cal destacar el de pa de cervesa Guinness amb roast beef. Però també s'hi poden prendre pintxos de gran qualitat, o unes magnífiques patates braves.