La dramaturga Elisenda Guiu acaba de publicar una obra de teatre, El naixement (Arola Editors). Una obra centrada en el naixement d'un fill d'una catalana, a Madrid, el dia del referèndum d'independència de Catalunya. Empra, doncs, dos emblemes de futur: l'urna i el bressol. A través d'aquest argument, l'obra ens parla de moltes coses, i entre elles, de la percepció del sobiranisme a Espanya. És, bàsicament, una obra sobre la incomprensió. Però la trama sobre la incomprensió nacional amaga un fet més universal:  la incomprensió no és un fenomen que només afecti a Madrid i Catalunya, sinó que la incomprensió és un fet intrínsec als éssers humans.

Sobre la conciliació

L'eix de l'obra es situa en les relacions que s'estableixen entre els pares de la criatura i els seus tiets, que vénen de Catalunya per veure-la en un moment de màxima agitació política. Però, a més a més, planteja les dificultats per combinar la vida familiar amb l'agitació política. Però en el fons, Guiu està molt allunyada del discurs sobre les famílies partides pel procés, ja que El naixement apunta més aviat a una crisi familiar i social preexistent que esclata quan les circumstàncies externes fan trencar l'embolcall que guarda les aparences. Perquè, com retrata Guiu, hi ha molt més conflictes al món que el conflicte polític per la independència. I la vida en parella i en família no és un problema menor.

Abans de l'1 d'octubre

El naixement no està basada en els fets de l'1 d'octubre, perquè va ser publicada just abans del referèndum, i va ser escrita quan encara no se sabia ben bé cap on evolucionaria el procés. Però Elisenda Guiu era conscient que era un moment de màxima transcendència per al país, i per tant, oferia un marc dramàtic perfecte per la seva força i per la seva emotivitat. Segur que l'1-O donarà encara molt que parlar, i que tindrà algun paper en el cinema i en la literatura catalans, perquè va ser un moment d'eclosió de sentiments, sensacions, frustracions... El naixement és un primer pas en una direcció que, sens dubte, anirà a més.

Elisenda Guiu

Guiu (Barcelona, 1974) és guionista i dramaturga. Va estudiar Periodisme a la UPF, i es va formar en dramatúrgia a l'Obrador de la Sala Beckett. Va debutar amb l'espectacle Magnetismes, al Teatre Gaudí. Ha publicat Explica'm un conte (Arola Editors) i ha rebut el premi de Guió de Ficció Radiofònica als Premis Ciutats de Tarragona 2017 per l'obra Indigestió. Entre les seves obres cal destacar Pedra, paper i tisoraPart de mi i T'ho mereixes. També és autora d'algunes obres de literatura infantil.