Aquest dijous se celebren eleccions a l'Ateneu Barcelonès. 3.164 socis estan cridats a les urnes per triar l'equip que regirà el rumb d'aquesta institució en els propers quatre anys. La Junta Directiva que s'elegirà està composta per president, vicepresident primer, vicepresident segon, secretari, vicesecretari, tresorer-comptador, bibliotecari, conservador i set vocals. S'han presentat tres candidatures, liderades, respectivament, per Bernat Dedéu, Genís Roca i Jordi Casassas. L'objectiu dels tres equips és revitalitzar una entitat que no passa pel seu millor moment: ha perdut associats i no aconsegueix ser un referent de modernitat en alguns àmbits, a desgrat que algunes de les seves activitats continuen sent centrals en el panorama cultural de la ciutat de Barcelona. Les urnes estaran obertes de les 9 del matí a les 8 del vespre.

Ordre i Aventura

La candidatura dirigida pel filòsof i escriptor Bernat Dedéu es presenta sota l'eslògan "Ordre i Aventura", amb un referent clar: Prat de la Riba i el noucentisme. Acompanyen Dedéu, entre d'altres, Anna Punsoda, Lluís Mosella, Enric Vila i Joan Safont. Ordre i Aventura es presenta com la candidatura renovadora: els seus membres creuen que cal dinamitzar l'Ateneu i multiplicar el nombre de socis (apunten que quatre mil socis és una xifra excessivament exigua per una institució de referència). Asseguren que cal una modernització en profunditat. I esperen que l'Ateneu es converteixi en un referent de la creació barcelonina, com ho era a principis de segle XX. Aposten per renovar l'entitat per frenar l'envelliment, però s'oposen a ampliar la superfície de l'Ateneu mitjançant la compra d'edificis veïns, per tal d'evitar l'endeutament "irresponsable".

Ateneu 2021.cat

La candidatura Ateneu 2021.cat, dirigida per l'arqueòleg i empresari Genís Roca, té entre els seus membres Josep Montes, Ricard Faura, Josep Mª Lloveras, Josep Maria Carreras, Joan Gómez i Beth Galí. Entre els seus punts prioritaris hi figura assolir la paritat de gènere i apostar per una renovació de l'Ateneu que asseguri aturar la davallada d'associats. Tenen la idea de crear un "Ateneu Jove", destinat a captar públic més jove. Aquesta candidatura pretén potenciar molt l'Escola d'Escriptura, que és una de les activitats més emblemàtiques de l'Ateneu en aquests moments.

[email protected]

L'equip dirigit per Jordi Casassas és un equip continuïsta, perquè Casassas, professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, és president de l'Ateneu des del 2014. Està integrat, entre d'altres per Gemma Calvet, Carles Llorens, Xavier Muñoz, Jordi Coca... Presumeixen, sobretot, del seu coneixement de la institució. Aposten per un Ateneu amb més presència femenina, que incrementi el nombre d'associats, però, sobretot, que sigui un espai acollidor i confortable per als seus membres. Proposen buscar noves fórmules de finançament que permetin portar a l'Ateneu personatges de relleu internacional. I, sobretot, defensen el projecte Horitzó 2020, que suposarà l'ampliació de l'espai de l'Ateneu mitjançant l'adquisició d'un edifici a la zona.