Quan s'acompleixen els 25 anys de Barcelona 92, l'Agència EFE, que guarda un autèntic tresor fotogràfic als seus arxius, ha decidit fer públiques algunes de les fotografies emblemàtiques dels Jocs Olímpics. I ho ha fet, amb la col·laboració de TMB i l'Ajuntament de Barcelona, en un lloc on milers de persones les veuran diàriament: a l'enllaç del Metro de l'estació de Diagonal, entre la L3 i la L5, l'exposició principal, i a l'espai Mercè Sala, al damunt de les andanes de la L5, la secundària, centrada en els antecedents dels Jocs. Barcelona 92. Imatges. L'obra olímpica presenta algunes de les imatges més emblemàtiques de l'estiu del 1992, però també dels preparatius per a la cita olímpica. Són 120 imatges a través de les quals es vol donar una perspectiva general dels Jocs, vàlida tant per als qui els van viure, com pels que per edat, o per ser de fora de la ciutat, no els van gaudir. L'exposició, comissionada per Josep Vila, es podrà veure fins al 26 de setembre.

La festa dels 25 anys

L'exposició s'ha inaugurat avui i s'ha presentat a la premsa. David Escudé, Comissionat d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que aquesta és una de les activitats principals del programa commemoratiu dels 25 anys de Barcelona 92. Escudé ha assegurat que el consistori no organitzarà un gran acte per a l'ocasió, però que farà una "pluja fina d'accions" durant tot un any, amb el triple objectiu d'agrair als que van fer possible els Jocs, de recordar l'esdeveniment i d'explicar als qui no la coneixien com va ser Barcelona 92. Josep Miquel Abad, conseller delegat del COOB 92 ha acudit a l'acte i ha felicitat l'iniciativa dedicada a commemorar uns Jocs que ha definit com "un èxit absolut", "uns dies en què tothom va ser molt feliç". I el director de la Fundació de TMB, Santiago Torres, ha destacat que "Gràcies als Jocs Olímpics tenim un dels millors transports públics del món".

La Barcelona que volia ser olímpica

A la Sala Mercè Sala s'hi exposen diverses fotografies de grans esdeveniments esportius catalans que van suposar un antecedent per a la celebració de Barcelona 92. Hi ha imatges fantàstiques sobre els preparatius de l'Olimpíada Popular de 1936, que s'hauria d'haver inaugurat fa 81 anys i un dia i que es va haver de suspendre per l'esclat de la guerra civil. Però també hi ha referències als Jocs de la Mediterrània de 1955 i a les grans competicions esportives que es van celebrar durant el franquisme i durant la transició que van demostrar la vocació olímpica de la ciutat i van facilitar la concessió de la seu olímpica per al 1992.

Expo Barcelona 92 TMB antecedents efe

Quan Barcelona fou capital de l'esport

L'enllaç entre la L3 i la L5 acull la mostra fotogràfica pròpiament dedicada a Barcelona 92. En primer lloc hi ha un apartat dedicat a la concessió i als preparatius, on s'hi poden trobar les imatges que permeten visualitzar el canvi urbanístic radical d'algunes zones de Barcelona, com l'àrea del Port Olímpic i de la Vila Olímpica, o l'Anella de Montjuïc. El segon apartat (potser el menys lluït de l'exposició) està dedicat a les subseus que van acollir els Jocs, com un homenatge a totes les localitats que van sumar-se als Jocs sense ser-ne la seu principal. I l'apartat principal, el dedicat als dies dels Jocs recull imatges tan màgiques com la de la cerimònia d'inauguració a càrrec de la Fura dels Baus, o l'encesa de la flama a càrrec de l'arquer paralímpic Antonio Rebollo.

Les proves

Una bona part de les imatges estan dedicades a les proves olímpiques en sí, i reflecteixen moments clau de l'actuació dels esportistes més coneguts (especialment dels espanyols). Així, es trobaran imatges de les tenistes Arantxa Sánchez Vicario i de Conchita Martínez, de la selecció espanyola de futbol, de la judoka Míriam Blasco, dels equips espanyols de vela... Al seu costat, alguns dels emblemes dels Jocs, com Magic Johnson. Aquestes imatges es complementen amb algunes imatges generals de les proves, com les espectaculars fotografies de la piscina olímpica de Montjuïc, com la cèlebre imatge de la saltadora de trampolí, amb la ciutat de fons, que va donar la volta al món. L'exposició es tanca amb una tria de fotografies dels Jocs Paralímpics.

Documentar-se tot passant

La tria dels moments més memorables dels Jocs potser és una mica esbiaixada: l'obsessió dels organitzadors ha estat documentar tots els espanyols que van obtenir medalles, en una interpretació molt espanyolista dels Jocs. A la fi se'ls dóna més importància a ells que als esportistes que van batre rècords mundials. Malgrat tot, Barcelona 92. Imatges. L'obra olímpica és una forma original, fàcil i agradable de presentar els Jocs als barcelonins i als visitants. Una forma efectiva, ja que molts dels que circulen per les cintes transportadores aprofiten l'ocasió per mirar les imatges; i, recordem-ho, 130.000 persones passen cada dia per l'enllaç. El quart de segle dels Jocs constitueix una bona ocasió per analitzar, amb la perspectiva que dóna el temps, què va ser Barcelona 92.