El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, una jornada que se celebra anualment des del 1977. Amb ocasió d'aquesta diada, gairebé tots els museus catalans organitzen jornades de portes obertes. A Barcelona tots els museus de titularitat municipal tenen entrada lliure, però també molts d'altres de titularitat pública o privada. Però, a més a més, hi ha moltes instal·lacions culturals que preparen activitats extraordinàries per a aquest dia. Ara bé, com acostuma a ser habitual en els darrers anys, i per garantir que el màxim de gent pugui accedir a les activitats, la festa principal es trasllada al dissabte, quan se celebrarà la Nit dels Museus, en què la majoria d'instal·lacions tindran entrada lliure des de les 19h fins a la 1h, i en què en nombrosos casos s'organitzaran actes suplementaris.

Activitats diverses

El programa d'activitats dels museus de Catalunya per al Dia dels Museus és molt ampli, i per això la Conselleria de Cultura ha preparat una àmplia agenda per facilitar que el públic pugui decidir entre el ventall d'actes. A molts museus es comptarà amb visites guiades i en alguns casos, el públic podrà accedir a la part més oculta del museu: les reserves, on es guarden les peces que no s'estan exposant, algunes de les quals només han estat vistes per uns pocs afortunats. Fins i tot el Jardí Botànic permetrà visitar els seus vivers, a un grup de visitants escollits. Molts museus pretenen oferir al públic una visita especial: hi haurà grups de recreació històrica, bandes de música, projeccions... Algunes activitats només són obertes per a un petit grup de visitants, i per tant per a aquestes és convenient reservar plaça.

Museus i històries punyents

El lema del Dia dels Museus d'enguany és "Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus". La idea de fons és que els centres museístics no s'han de limitar a explicar històries conformistes, sinó que han de treballar perquè la ciutadania accepti un "passat incòmode i dolorós" i, d'aquesta forma, afavorir un futur més humà. En realitat, al món de la museística hi ha molts debats sobre el tèrbol paper que han jugat alguns museus en el passat.

La Nit

4.000 museus de tot Europa estaran oberts el dissabte 20 per la nit, en una de les jornades culturals més populars del continent. A Barcelona l'oferta és tan gran que l'Ajuntament proposa vuit rutes perquè els ciutadans puguin aprofitar les activitats que presenten diversos museus d'una mateixa zona. Per facilitar la tria, s'ha preparat una app, perquè els interessats puguin tenir tota la informació al seu mòbil. La diversitat és absoluta: la Fundació Miró ofereix tallers de papiroflèxia, la Virreina una performance amb elements de circ, l'Arts Santa Mònica un espectacle de dansa, el Museu Marítim un cercavila i un concert, el Castell de Montjuïc una gran performance, el CCCB un concurs d'slam, al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau hi haurà jazz, al Museu Agbar de les Aigües es posarà en marxa la màquina de vapor, al Museu de Cultures del Món hi haurà dansa contemporània...

Catalunya, rica en museus

Catalunya té 112 museus, alguns dels quals amb diverses seus, pel que arriba a 227 equipaments museístics, en els àmbits més diversos: història, etnologia, arqueologia, paleontologia, ceràmica, zoologia, cinema, disseny, art... En total els museus catalans ofereixen per al Dia i la Nit dels museus més de 300 activitats, en la seva gran majoria gratuïtes. Una ocasió única per atansar-se a alguna d'aquestes instal·lacions. En realitat, tot i que algunes d'elles tenen molta anomenada, n'hi ha moltes que són poc conegudes, especialment pels barcelonins.