Aquest dilluns surten a la venda les entrades de David Bowie Is, la gran exposició que ha revolucionat Europa i que serà al Museu del Disseny de la barcelonesa Plaça de les Glòries a partir del 25 de maig. Ja es poden comprar per internet (fins i tot hi ha de comprar-les juntament amb l'abonament per al Sonar 2017, que se celebrarà del 15 al 17 de juny). L'exposició ha estat produïda pel Victoria and Albert Museum de Londres i ja ha rebut més d'un milió i mig de visitants en la seva gira per Londres, Berlín, París, Chicago, Toronto, São Aulo, Melbourne i Bolonya. Aquest diumenge l'exposició ha arribat a Tòquio, on s'exposarà fins al maig, quan viatjarà cap a Barcelona.

El Bowie definitiu

Els organitzadors d'aquesta exposició la presenten com la "retrospectiva definitiva" sobre el cantant britànic, mort el 2016. Bowie va ser, sens dubte, una de les pop stars més influents del segle XX, però sobretot, una de les més originals. Aquesta mostra ha estat possible perquè els seus comissaris, Victoria Broackes i Geoffrey Marsh, han tingut accés a l'arxiu del músic, que per primera vegada s'ha obert als investigadors. La mostra incorpora 300 peces que ens ajuden a entendre la vida de Bowie: vestuaris originals, vídeos musicals, dissenys dels seus escenaris, fotografies, pel·lícules, instruments... Hi ha 60 peces de roba usades per Bowie, algunes dissenyades per ell mateix, i altres per famosos creadors de moda. També s'exposen fotografies de Bowie fetes per destacats fotògrafs, com Brian Duffy, Terry O’Neill, i Masayoshi Sukita. Es mostren fragments dels vídeos i videoclips de Bowie, però també esbossos, partitures i textos del genial cantant que fins ara el públic no havia pogut veure.

Fotografia promocional de David Bowie per a 'Diamond Dogs,' 1974. Fotografia de Terry O'Neill. © Victoria and Albert Museum.

Més que un cantant

Els organitzadors de la mostra pretenen presentar un Bowie que va molt més enllà de la seva música, la faceta més coneguda de la seva carrera. De fet, Bowie és definit com "un dels primers i més influents performers" i s'apunten les seves connexions amb el món de la moda, del disseny, de les arts visuals... Es presenta a Bowie com un artista integral que va influir molt en el món del teatre, de la cultura contemporània, de la creació... Però alhora se'l mostra com un geni molt receptiu a les novetats que apareixien en d'altres camps: del disseny al cinema.  David Bowie estava al dia de la tecnologia multimèdia més avançada del seu temps i l'incorporava als seus espectacles, que eren concebuts com una cosa molt més complexa que un senzill concert musical. En aquest camp, va avançar-se al seu temps.

Vestuari per a la gira de Aladdin Sane, 1973. Disseny de Kansai Yamamoto. Fotografia de Masayoshi Sukita © Sukita / The David Bowie Archive.

Expedició al món sonor de Bowie

Era impossible fer una exposició sobre Bowie i ignorar la seva música. Per fusionar imatge i so, els organitzadors de la retrospectiva han preparat un sistema d'audífons que garanteix que l'espectador pugui veure la mostra escoltant la banda sonora de Bowie que li pertoca, a mesura que va recorrent l'exposició. 

Exposició David Bowie Is. © Victoria and Albert Museum.

Idònia per a aquest museu

Les fonts d'inspiració de Bowie van ser molt diverses, i en elles el disseny va jugar-hi un paper clau. Bowie va ser una superestrella de fama mundial, però també una icona del pop, i un renovador del disseny i de les arts. Així, doncs, aquesta exposició sembla feta a mida per al Museu del Disseny, un espai cultural que ha estat qüestionat per la seva manca de projecte clar, i que en els darrers temps havia insistit en la seva vocació popular i interdisciplinar. Ara acull una mostra que sembla anar com anell al dit al seu projecte i que, sens dubte, li garantirà un alt nombre de visitants.