Cuina a casa amb els germans Torres (RBA) és un llibre de cuina especial. En primer lloc perquè està escrit per dos dels grans cuiners d'aquest país, Javier i Sergio Torres. Dos homes que són uns grans xefs, i que ho han provat amb el seu restaurant Dos Cielos, amb una estrella Michelin. Però, a més a més de ser uns grans xefs, els Torres són uns grans divulgadors de la gastronomia i això ho han demostrat sovint en diversos programes de televisió. Aquest llibre, que reuneix el seu talent gastronòmic i la seva experiència comunicativa, és molt especial perquè supera l'àmbit d'un simple receptari i inclou nombrosos consells per als que no són experts cuiners.

Recomanacions

Què vol dir tallar a la brunesa? Quina ceba usar per fer un guisat? Perquè serveix el cerfull? Quina diferència hi ha entre les diferents coliflors? Perquè serveix la flor de carbassó? Quins tipus hi ha de carbassa? És bo que la carn de vedella tingui greix infiltrat? És el mateix l'arròs integral que el salvatge o el venere? Com coure els cigrons perquè no quedin durs? Són una sèrie de preguntes que molts cuiners es fan, però que habitualment no tenen resposta a la majoria de llibres de cuina. En canvi, a Cuina casa amb els germans Torres no es dóna res per sabut. Fins i tot explica com bullir unes gambes perquè no s'estovin massa i perdin el gust. Abans de cada recepta hi ha un apartat on s'expliquen secrets de diferents ingredients: peixos, carns, verdures... A cada recepta hi ha un apartat dedicat als "trucs Torres", tècniques senzilles per a cuinar millor. I s'ensenyen secrets, per exemple, com preparar diferents tipus de maionesa... Però allò més important, per als cuiners sense molta experiència, és que els germans Torres deixen molt clares algunes coses que no s'han de fer mai, com guardar masses dies el pollastre a la nevera sense congelar o usar el plat per trencar els ous de la truita.

Patata brava

Patata brava dels germans Torres.

Una mica més enllà

Els germans Torres volen anar més enllà del típic receptari de mandonguilles i cocotxes arrebossades... Però no pretén arribar a la sofisticació dels plats de Ferran Adrià. Allò que proposen és, bàsicament, una cuina de casa moderna i original: hi ha mandonguilles de calamar, enlloc de mandonguilles de carn de porc, o cocotxes arrebossades, com les clàssiques, però acompanyades d'una maionesa de cibulet i cítrics... Inclou alguns plats clàssics, com el suquet de rap amb all cremat amb patates, però alguns renovats. Si algú vol fer un pollastre al forn, pot prendre la recepta "El millor pollastre del món" que permet fer un pollastre de qualitat amb un cost molt baix i sense gaire feina. O si es volen fer llibrets de llom, sempre es poden farcir de "duxelles" (puré de xampinyons). I si es decideix fer peus de porc, a més d'afegir-li els típics naps, es poden farcir amb porro i gamba... La majoria dels plats estan a l'abast de qualsevol cuiner mitjanament experimentat (tan sols uns pocs incorporen tècniques d'una certa dificultat) La majoria es poden fer amb productes que es poden aconseguir a qualsevol mercat a un preu relativament assequible (tot i que no falten algunes receptes amb productes més rars). La tria de plats és prou variada, amb productes i estils diferents, de tal forma que en aquest llibre tothom pot trobar un plat al seu gust.

Cuina sana

L'aposta dels germans Torres, en aquest llibre, és oferir una cuina casolana i amb un punt de sofisticació, però no pesant. Hi ha molta presència de cítrics, i també de verdures com a acompanyament: pèsols, espinacs, coliflor, mongetes verdes... Hi ha una clara aposta per productes reputats sans: quínoa, cereals integrals... I molts dels plats intenten equilibrar la presència de carn amb un acompanyament vegetal. Un llibre, en definitiva, concebut per a un cuiner amb certa experiència, però no pas professional. Un llibre que no pretén ensenyar com fer la cuina de cada dia, sinó que orienta sobre com preparar alguns plats especials, per als dies de festa. Plats que requereixen d'una mica de feina, però que generalment, estan a l'abast de molts. Magníficament editat i preparat amb cura, aquest llibre és un excel·lent manual per apropar la cuina dels germans Torres a les nostres cases.