Òmnium Cultural, com en anys anteriors, ha preparat el concurs La Llança, amb motiu del Sant Jordi. El concurs s'organitza mitjançant la web d'Òmnium. Durant un mes, qualsevol ha pogut votar a una pregunta molt senzilla: "Quins llibres regalareu per Sant Jordi?". Els votants tenien dret a votar en quatre categories: ficció, no ficció, infantil i juvenil i portada. Podien votar entre 278 llibres, publicats el 2015, presentats per les seves editorials. Els vint guanyadors han estat els cinc llibres més votats de cada categoria. 

La festa al Bikini

A la sala Bikini, aquesta nit, hi havia una destacada representació del món literari català, en un dels actes que van preparant la festa de Sant Jordi. Editors i escriptors escalfaven motors per al dissabte en aquesta cinquena edició dels premis Llança, que ja semblen haver-se convalidat com l'avantsala de l'esperada llista dels més venuts.

Els guanyadors de ficció

Els premis més esperats eren els cinc de ficció (no es detalla en quin ordre han quedat). Entre ells hi ha alguns llibres ja premiats anteriorment, com La filla del capità groc, de Víctor Amela, o novetats d'autors mediàtics, com Tot això ho faig perquè tinc molta por, d'Empar Moliner. Però al seu costat ens trobem llibres que han arribat més gràcies al boca a boca, com L'amor fora de mapa, de Roc Casagran. Flavia Company, una autora veterana amb bona crítica que mai havia assolit grans vendes, se situa molt bé amb Haru. I Maria Escalas aconsegueix col·locar-se entre els premiats amb la seva primera novel·la: Abans que el teu record torni cendra.

Els guanyadors de no ficció

Entre els guanyadors de no ficció hi trobem dos llibres d'història, el que mostra l'interès que desperta aquesta ciència darrerament al nostre país. Ambdós són exploracions a la memòria de la guerra civil: Els internats de la por, de Montserrat Armengou i Ricard Belis, i El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas, un estudi sobre la pervivència de determinats franquistes en les institucions de l'Espanya democràtica. L'altre, és un llibre humorístic i combatiu: La puta conquesta de Catalunya de la iaia, de Jofre Martell i Pere Meian (ja guardonats l'any passat). Un llibre d'ajuda per als pares entra també a la llista: Educar sense cridar, d'Alba Castellví. Clou el llistat un llibre sobre cuina sana: Superfoods, de Carla Zaplana.

Els infantils i juvenils

En la categoria infantil i juvenil hi ha hagut premis per a tres llibres infantils; entre ells De quin color és un petó?, de Rocío Bonilla , i Què s'amaga dins el bosc, d'Aina Bestard (un llibre ben original: s'ha de mirar amb lupa). Quan xiula l'avi, un llibre que ja havia obtingut el II Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, ha entrat també a la llista dels guanyadors. Entre les obres juvenils, s'ha destacat La noia de la mitjanit, de Gisela Pou, un llibre que explora el món actual, però també reflexiona sobre el nazisme. I, ha estat premiat, també, el còmic Sant Jordi de les Galàxies, de Jaume Copons i Liliana Fortuny.

Portada

El premi a la millor portada ha anat per cinc llibres. Entre ells hi ha dues novel·les: Les pereres fan la flor blanca​, de Gerbrand Bakker, i A punt d'estrena, de Maria Carme Roca. La resta dels premiats en aquesta categoria són llibres infantils: Gegants! de Susana Peix i Sebastià Serra, La Tina al Mont Jaya, d'Araceli Segura, i L'últim gat birmà, de Rosa Moya.

Els interrogants

Un premi atorgat pel públic sempre és un premi interessant, perquè està menys subjecte als acords extraliteraris que els premis atorgats per un tribunal triat per una editorial o una institució. I, malgrat tot, en aquest cas es detecta un problema greu: dels més de 9.000 llibres editats en català, els lectors només en podien triar 278. Evidentment, aquesta reducció de la mostra acaba donant un biaix al premi, tot afavorint les obres més comercials. Seria bo que els lectors poguessin triar, realment, entre tots els llibres publicats en català durant el darrer any. Tots hi sortiríem guanyant.